Derventa

Narod u Crnči ponosan što su korijeni srpskog patrijarha Porfirija baš iz tog sela

  • Извор: АТВ
  • 14.01.2023. 19:06

Niko nije mogao ni da zamisli da će dječak, koji je ljeta provodio u Crnči sa knjigom u rukama, postati srpski patrijarh. Narod u tom selu nadomak Dervente neizmjerno ponosan na činjenicu da su korijeni srpskog patrijarha Porfirija baš iz tog mjesta. A u Crnči je i njegova mnogobrojna rodbina. Među njima, stric Slobodan i strina Zagorka Perić.

"Ponosan, nego šta sam drugo. U Crnču, od kada je postao patrijarh, nije dolazio", kaže Slobodan Perić, stric patrijarha Porfirija.

"Dobar je bio, dobar je bio dječak, on je puno učio. Dolazio je redovno tu za godišnje odmore. Volio je učiti", kaže Zagorka Perić, strina patrijarha Porfirija.

Otac srpskog patrijarha Porfirija rođen je u Crnči. Majka u Pojezni. Sve je to ostalo zapisano u matičnim knjigama. 

"U matičnim knjigama stoji vjenčanje njegovih roditelja, otac Radivoje koji je rođen 1935. godine i majka Radojka koja je rođena 1942. godine u Pojezni. Tako da posjedujemo i vjenčani list koji sam pripremio", rekao je Momir Vukičević, matičar mjesne kancelarije u Crnči.

Roditelji srpskog patrijarha iz Crnče su odselili za Vojvodinu poslije Drugog svjetskog rata. Rodni kraj, Crnču, i svoju porodicu, nikada nisu zaboravili. Narod je to zapamtio. 

"Svi su ponosni. Na ovom prostoru veoma je patrijarh poštovan i uvažen kao i svaki prethodni. Ali kao što to uvijek bude kada je neko naš negdje tako i naš patrijarh Porfirije je ovdje veoma poštovan. Pošto ja kao sveštenik u svaku kuću ovdje ulazim svetim vodicu imamo dosta domova gdje nalazimo portrete našeg patrijarha na zidu", ističe sveštenik iz Osinje, Ilija Trivić.

Crnča je jedno od derventskih sela naslonjeno na obronke planine Krnjin. Od grada je udaljena na oko 25 kilometara. U selu živi oko 220 domaćinstava. Kažu, narod je ovdje skroman i vjeran. Bave se poljoprivredom. Želja im je da tim putem, na svojim vjekovnim ognjištima, nastave i njihovi mladi naraštaji.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.