Upozravaju socijalni radnici

Nasilje u porodici u porastu

  • Извор: АТВ
  • 28.02.2023. 19:27

Nasilje je u porastu, a uz rast brojki pojavljuju se i novi oblici, upozravaju socijalni radnici. Jedno od onih koje zabrinjava je međugeneracijsko. Samo tokom korone poraslo je za 25 procenata. Majke, očevi, bake sve češće su pozivali SOS broj.

"I fizičko i psihloško i bilo je situacija gdje su prijavljivali da ih izbacju iz kuće, rade nemoguće stvari tako da negdje porast je takve vrste nasilja gdje bake i dede, majke ne znaju kako da pomognu tom djetetu, kako da kanališu, izađu na kraj s tom vrstom nasilja", rekla je Dragana Miljković, socijalni radnik Sigune kuće Banja Luka.

Ništa manji problem nije ni inernet nasilje ili sajber buling. Izazov je i za struku. 

"Zato što smo edukovani za neke interpersonanalne, rad sa porodicama i djecom, a ovdje se dešava da imamo teško dokazive stvari koje ostavljaju velike posljednice na djecu. Mi nemamo uvid u njihov svijet, a on je odvojen od realnosti zato to nemamo komnikaciju sa porodicom i porodica sa djecom", rekao je Veljko Milkić, specijalni pedagod centra za socijani rad Šamac.

Tradicionalne porodice danas nema, kaže struka. Zamijenila ju je moderna i donijela nove izazove. 

"Možemo reći da djeca danas imaju virtuelne dadilje, djeca su na interentu i mi imamo nove generacije G generacije i to utiče na dinamku i odnos prema svijetu, njihov pogled na svijet", rekla je Tatjana Marić, porodični pedagog.

Nekada su ga kreirale bake i deke, sada internet dadilje. Sve to uticalo je na sistem vrijednosti i odnos prema okruženju. Zbog toga se oblici nasilja mijenjau, nerijetko i prepliću, a socijanlim radnicima trebaju nove vještine i znanja kako bi mogli da priže pomoć. 

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.