Natalija Trivić u Kotor Varoši: Ministarstvo će podržati rad biblioteke

  • 07.06.2021. 12:33

KOTOR VAROŠ - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je Srni da je Vlada Srpske, u okviru programa javnih investicija, u sanaciju bibioteke u Kotor Varoši uložila 110.000, a da će i u narednom periodu nastojati da, u saradnji sa lokalnom zajednicom, obezbijedi sredstva kako bi se realizovao projekat asfaltiranja prilaznog puta ovom objektu.

Trivićeva je tokom posjete zaposlenima u kotorvaroškoj biblioteci istakla da je novac uložen u sanaciju krova, mokrog čvora i postavljanje nove stolarije na ovom objektu.

Ona je istakla da je Narodna biblioteka u Kotor Varošu značajna ustanova ne samo u ovoj lokalnoj zajednici nego i u Republici Srpskoj.

"Raspolažu sa bogatim knjižnim fondom, a imaju i posebna izdanja prevoda Vuka Karadžića, kao i legat porodice Perišić. Resorno ministarstvo će podržati sve aktivnosti koje se tiču programskog dijela rada biblioteke, ali i stvaranje boljih uslova za rad biblioteke u smislu novih investicija", poručila je Trivićeva.

Prema njenim riječima, neophodno je privući mlađu populaciju da stiču navike čitanja knjiga i boravka u biblioteci, da proširuju vlastita kulturna obrazovanja.

"Programske aktivnosti treba realizovati u saradnji sa lokalnim udruženjima, kako bi bile usmjerene prema određenoj čitalačkoj publici", zaključila je Trivićeva.

Vršilac dužnosti direktora kotorvaroške biblioteke Sanja Stanišljević zahvalila je ministru prosvjete i kulture za posjetu i podršku u realizaciji novih projekata, napominjući da se u toku godine u biblioteci održavaju brojni kulturni događaji, promocije knjiga i radionice.

"Narodna biblioteka trenutni broji 28.000 naslova. Iako smo iz opštinskog budžeta dobili 50 odsto manje sredstava za materijalne troškove u odnosu na prošlu godinu do kraja godine ćemo izdvojiti 1.000 KM za nabavku novih knjiga", naglasila je Stanišljevićeva i dodala da će u toku ove sedmice imati prvu promociju knjige nakon pauze uzrokovane epidemijom virusa korona.

Prema njenim riječima, naredna godina će u potpunosti biti posvećena obilježavanju stotinu godina postojanja Narodne biblioteke.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.