Međunarodno takmičenje iz simboličke regresije

Naučnici sa banjalučkog PMF-a među najboljim na takmičenju iz simboličke regresije

  • Извор: СРНА
  • 05.08.2023. 09:32

Marko Đukanović iz Novog Grada, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) u Banjaluci i njegov kolega Aleksandar Kartelj osvojili su treće mjesto na Međunarodnom takmičenju iz simboličke regresije (Interpretable Symbolic Regression for Data Science).

Đukanović je rekao Srni da se takmičenje održava u sklopu Međunarodne konferencije GEKKO (GECCO - Genetic and Evolutionary Computation Conference).

- U konkurenciji ekspertskih timova iz ove oblasti prijavljenih iz raznih krajeva svijeta koji su imali dva mjeseca da rade na zadatim problemima, naš algoritam RILS je ostvario rezultat od 6.14, malo iza pobjednika /6.31/ i tima na drugoj poziciji /6.22/ - objasnio je on.

Đukanović je rekao da svake godine u okviru GEKKO konferencije zajednica simboličke regresije organizuje međunarodno prestižno takmičenje iz simboličke regresije, jedne od centralne problematike iz oblasti mašinskog učenja.

- Ove godine smo kolega Kartelj, kao vođa tima, i ja, na osnovu prethodnog uspjeha u radu na istom problemu odlučili da učestvujemo na takmičenju na bazi značajne modifikacije algoritma kojeg smo ranije objavili u prestižnom časopisu. Algoritam je baziran na popularnoj metaheuristici, zvanoj metod iterativne lokalne pretrage - rekao je on.

Đukanović je prošlogodišnji dobitnik Dunavske nagrade za mladog naučnika koju su ustanovili austrijsko Savezno ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanja i Institut za Dunavski region i centralnu Evropu.

Osim toga, ove godine dobio je nagradu "Najbolji naučni rad" na internacionalnoj konferenciji o primijenjenoj umjetnoj inteligenciji, održanoj u Kragujevcu.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: