Ovaj slučaj nije jedini

Ne prestaju reakcije na vršnjačko nasilje u Nevesinju

  • Извор: АТВ
  • 03.12.2021. 19:25

Zbog snimka iz Nevesinja mnogi su ovih dana stavili prst na čelo. Porazno je to što slučaj iz ove male opštine nije jedini, još poraznije je to što se ovaj problem najčešće gurne pod tepih. Sociolozi kažu da se nasilje među maloljetnicima sve češće dešava. Najveći problem je što roditelji često ne znaju šta im dijete radi na društvenim mrežama šta prati i sa kim se druži.

„Nažalost mi smo još uvijek društvo koje ima raznorazne tabue gdje roditelji još uvijek ne učestvuju toliko aktivno u životu djece a često se i previše zaštitnički ponašamo prema sopstvenoj djeci na uštrb druge djece. Znači ne priznajemo i nevidimo kakvo nam je u stvarnosti dijete“, rekla Sonja Milišić, profesor sociologije.

Nasilje je posljedica a šta je uzrok za ATV pojašnjava psiholog Aleksandra Matković. Nasilna djeca najčešće dolaze iz disfunkcionalnih porodica, obrazac nasilnog ponašanja uče od najbližih osoba. Takva djeca traže uglavnom slabije od sebe i nasiljem dokazuju svoju vrijednost.

„Treba imati na umu da je i nasilno dijete ipak dijete i da mu je potrebno pružiti pažnju i podršku i naučiti ga da postoji drugačiji ne nasilni modeli ponašanja i komunikacije. Posljedice vršnjačkog nasilja mogu biti fizičke, psihičke, emotivne a često se javljaju i udruženo“, kaže Aleksandra mMatković, diplomirani psiholog.

Djeca koja trpe nasilje mogu postati depresivna, zabrinuta, opada im uspjeh u školi često su usamljena i povučena , pojašnjava psiholog. Zato poziva sve relevantne institucije da se uključe u rješavanje problema. Nevesinjski slučaj stigao je i do Tužilaštva.

„Dežurni tužilac je naložio radnicima Policijske stanice da identifikuju lica koja se nalaze na video snimku da identifikuju osobe koje su snimale odnosno osobe koje su na bilo koji način uključene u događaj, zatim da se saslušaju nastavnici, direktor škole, roditelji maloljetnika“, rekao je Srđan Vukanović, portparol Tužilaštva Trebinje.

Stručnjaci pozivaju roditelje da se dodatno uključe i da pažnju maksimalno posvete svojoj djeci i njihovom ponašanju. Apeluje se i prosvjetarima da ovakve pojave ne guraju pod tepih nego da transparentno zatraže rješenje. Institucijama se preporučuje da reaguju prije haosa a ne nakon njega kao do sada.



Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.