Sastanak proizvođača i otkupljivača

Nema dogovora oko otkupne cijene pšenice

  • Извор: АТВ
  • 05.07.2022. 18:34

Proizvođači i otkupljivači ni danas se nisu dogovorili oko otkupne cijene pšenice. Otkupljivači su ponudili cijenu od 62 do 66 feninga dok proizvođači ne pristaju na cijenu ispod 65 feninga. Iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača apeluju na otkupljivače da preuzmu dio tereta i da se i oni dijelom odreknu svog profita. Otkupljivači, međutim danas pred kamere nisu izašli.

"Otkupljivači nude maksimalno 62 feninga negdje i 66, mi kao primarni proizvođači tražimo između 65 i 67 feninga imajući u vidu da su cijene đubriva i goriva koji su najveći parametri koji ulaze u troškove proizvodnje najviše i poskupjeli i da smo tu imali najveće troškove", rekao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske.

Današnji sastanak ipak je najbliži dogovoru oko otkupne cijene. Iz resornog ministarstva kažu da sve zavisi nekoliko faktora. Prošle godine u ovo doba kažu cijena je bila između 36 i 37 feninga. 

"Zavisno od područja, zavisno od kvaliteta same pšenice i zavisno od količine odnosno uslova koji definišu otkupljivači zajedno sa proizvođačima", rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srpske.

"Postoji jako dobra saradnja između primarnih proizvođača, otkupljivača i ono što je značajno istaći da su upravo jedni i drugi konstatovali da su napori Vlade Republike Srpske kroz politike podsticajnih mjera vrlo vidljive i korisne", kaže Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Iz resornog ministarstva podsjetili su da je ove godine preko sedam miliona maraka izdvojeno iz budžeta za proizvođače pšenice, dok je za regresirani dizel izdvojeno oko šest i po miliona maraka.



Тагови: