Министарство финансија

Нема кашњења у исплати мјесечног борачког додатка

  • Извор: АТВ
  • 19.01.2024. 11:42

Исплате мјесечног борачког додатка су редовне те су тврдње појединих медија о евентуалним кашњењима у исплати корисницима овог права неистините и злонамјерне, саопштено је из Министарства финансија Републике Српске.

Из Министарства су навели да је борачки додатак за мјесец децембар 2023. године такође исплаћен у законском року, 15. јануара 2024. године, а сљедећа исплата ће бити 15. фебруара и тако редовно до краја године.

"Влада Републике Српске и ресорна министарства су у 2023. години радили на побољшању статуса борачких категорија. Број корисника корисника мјесечног борачког додатка повећан је готово двоструко, услијед измјена Уредбе о борачком додатку, којом је омогућено да право на мјесечни борачки додатак могу остварити сви категорисани борци без обзира на категорију борца, за период који им је рјешењем о категоризацији утврђен као ангажовање у зони борбених дејстава“, подсјетили су из Министарства финансија Српске. 

Несвакидашњи одстрел у србачком ловишту: Са два хица погодио три дивље свиње

Несвакидашњи одстрел у србачком ловишту: Са два хица погодио три дивље свиње

У саопштењу се додаје да је у јануару 2023. године мјесечни борачки додатак примао 86.821 корисник овог права, док су у посљедњој исплати, за мјесец децембар 2023. године, накнадом обухваћена 158.334 корисника борачког додатка. Наведени податак о броју корисника није коначан, јер, како додају у саопштењу, надлежни органи јединица локалне самоуправе нису завршили обраду свих захтјева о признавању статуса бораца, који је услов за признавање права на борачки додатак. 

Исплата мјесечног борачког додатка врши се из Буџета Републике Српске, одмах при запримању рјешења о признатом праву, а након уношења у систем, подсјећају у Министарству.

Одстрањен један од најкомпликованијих тумора у историји приједорске болнице

Одстрањен један од најкомпликованијих тумора у историји приједорске болнице

"Средства за исплату мјесечног борачког додатка су планирана у Буџету и за те потребе је у јануару 2023. године било потребно 7,2 милиона, док је у децембру 2023. тај износ повећан на 13,1 милион КМ“, навели су из Министарства финансија.

Министарство финансија у саопштењу јавности указује да је исплата борачког додатка у Републици Српској апсолутно редовна, те демантује изнесене неистине о нередовности у исплати, уз напомену да ће се задржати редовност исплата у 2024. години, а радиће се и на даљем побољшању материјалног положаја бораца Републике Српске у складу са даљим економским кретањима.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.