Savjet RAK-a se oglušio na zamjerke

Nezakonita odluka RAK-a o javnom pozivu za operatera Multipleks C

  • 20.02.2019. 19:32

Odluka RAK-a za raspisivanje javnog poziva za operatera Multipleks C je nezakonit. Na to su ranije ukazivali članovi Ekspretskog tima Javnih RTV servisa, ali i Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske. BiH nema Zakon o digitalizaciji, pa niko i ne može da donosi bilo kakva pravila. 

Iz tog razloga Vlada Republike Srpske, na posljednjoj sjednici, donijela je zaključak da Odluka RAK-a mora biti poništena i stavljena van snage. 

"Mi smo insistirali da se pravila donose u skladu sa zakonom. Zakon o komunikacijama je stari zakon koji nije definisao oblast digitalizacije. Iz tih razloga smatramo da je neophodno da se tako važna pravila donose u skladu sa svom pravnom regulativom koja definiše tu oblast", kaže Dijana Obradović, pomoćnik ministra za poštanski saobraćaj, telekomunikacije i evropske integracije u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske.

Savjet RAK-a BiH, koji je u tehničkom mandatu već godinu i po, oglušio se na zamjerke koje su stizale iz Republike Srpske. Zato su iz Ministartsva saobraćaja i veza na sjednici Vlade tu temu stavili kao prioritetnu. Vlada RS, da nije djelovala na vrijeme, RAK bi preskočio nadležnosti koje pripadaju Savjetu ministara BiH, tvrde eksperti. 

"Nemaš zakona, a donosiš pravila, znači preuzimaš na sebe i zakonodavnu i izvršnu vlast, i plus si još regulator. Jer u strategiji piše da se Multipleks C može pokrenuti tek šest mjeseci nakon analognog gašenja, a mi nismo završili ni drugu, ni treću fazu, ovo je po mom mišljenju raspisivanje javnog poziva, sutra tendera, dovođenje u zabludu pojedine osobe koje će aplicirati za to", Zdravko Šavija, rukovodilac Eksperskog tima javnih RTV servisa.

U RAK-u BiH ne žele da odgovore da li će Odluku za raspisivanje javnog poziva za operatera Multipleks C staviti van snage. Kažu da bi o toj temi htjeli da pričaju u dijaloškoj emisiji koja bi se emitovala uživo. Tri javna medijska servisa u BiH već odavno su spremna za digitalno emitovanje signala. Oni su ujedno i nosioci dozvola za multipleks A i B, koji su prema mišljenju ekspertskog tima sasvim dovoljni za sve kanale u BiH.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?