Ambulante prepune

Nikad više kovid pozitivnih u Hercegovini

  • Извор: АТВ
  • 15.01.2022. 19:14

Nikad više kovid pozitivnih Hercegovaca, ambulante u domovima zdravlja su prepune. Jugom hara novi soj, omikron. Simptomi su blaži nego kod prethodnih sojeva, ali medicinari su ponovo prebukirani.

„Jako je teška situacija imamo jako veliki broj novozaraženih pacijenata. Značajno je napomenuti da je veliki procenat u odnosu na testirane, naše kovid ambulante su prepune, veliki je pritisak na porodičnu medicinu tako da situacija jeste jako loša u ovom trenutku“, rekao Radovan Todorović, pomoćnik direktora Doma zdravlje Trebinje.

Slavlja i velika okupljanja glavni su krivac. Epidemiolozi kažu da je u prethodnih pola godine u Trebinju konstantno bio visok broj oboljelih, sedmično bi se otkrivalo najmanje 100 zaraženih. Sada je taj broj mnogo veći.

„Činjenica je da postoje neki podaci da su simptomi blaži ali ne smijemo da zaboravimo to da kada broj novooboljelih raste povećava se i broj osoba koji su hospitalizovani kojima je potrebna hospitalizacija. Ono što nas u narednom periodu očekuje bojim se da je značajan porast broja novooboljelih i značajno veće potrebe za hospitalizacijom“, rekla je Jelena Durić, epidemilog Doma zdravlja Trebinje 

Iz trebinjske bolnice kažu da su pacijenti uglavnom sa srednje-teškom i lakšom kliničkom slikom. Još dodaju da kapaciteti nisu popunjeni a medicinari su spremni ukoliko se broj pacijenata bude povećavao.

Na svu sreću broj pozitivnih ne prati i broj hospitalizovanih, u trebinjskoj bolnici se liječi 16 pacijenata od virusa korona. 10 pacijenata je na kiseoničkoj terapiji, nema pacijenata na respiratorima a u protekla dva dana nije bilo smrtnih ishoda.

Hercegovci i dalje po nekoliko dana čekaju rezultate PCR testiranja, nalazi se šalju u Banjaluku ili Foču. Prije nekoliko mjeseci stigao je aparat za analize ali on još nije u funkcije.