Započeti hitni radovi

Nizak vodostaj Drine ugrozio sisteme za navodnjavanje

  • Извор: АТВ
  • 23.07.2022. 19:16

Rijeka Drina ovih dana zadaje muke Sembercima. Nizak vodostaj ugrozio je i sisteme za navodnjavanje. Javna ustanova "Vode Srpske" započele su hitne radove u kako bi se obezbjedio veći dotok iz korita rijeke Drine u kanalski sistem na ovom području.

"Radovi su duboko u toku, tako da mi očekujemo da ćemo u narednih 2-3 dana, već ti radovi biti završeni, što će značajno povećati dotok rijeke Drine kroz kanalski sistem, a zatim prelazak u Savu", kaže Miroslav Milovanović, direktor JU „Vode Srpske“.

"Vršene su analize i došlo se do zaključka da je ovo najbolja trasa da bi se napušteno korito, sa postojećim koritom upojilo u nekom pravcu i dobila najkraća dužina", kaže Dragan Sarić, izvođač radova.

Radovi se izvode u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, odnosno, Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata.  Prioritet je da ranije izgrađeni sistemi za navodnjavanje rade punim kapacitetom. 

"Mi smo obezbjedili sistem za navodnjavanje u Semberiji ali ovih dana imamo problem jer imamo nizak nivo Drine. U zadnjih 70 godina imamo najniži nivo Drine ovih dana. Saniramo taj dovodni kanal koji treba da dovede vodu iz Drine u kanal Dašnica, a onda dalje prema Crnjelovu kako bi se obezbjedilo navodnjavanje", kaže Boris Pašalić, ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.

"Nekih 20.000 ha zavisi od vode u kanalima. Mi smo počeli aktivnosti na području Janje, gdje produbljavamo korito dovodnih kanala da bi imali dovoljnu količinu vode, da bi se navodnjavala kompletna područja Semberije, sa akcentom na novoizgrađenje sisteme zza navodnjavanje", kaže Stefan Mitrović, direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede.

I vlasnici vikendica  na obali, ovih dana gledali su u prazno riječno korito. Malo vode je već pušteno. Ljudi zadovoljni.

"Zadovoljni smo sa ovim kanalom što je sad urađeno, imaćemo vodu, do sada smo bili kao da smo u bari", kaže Mustafa Jusufović, Janja.

Niži vodostaj rijeke karakterističan je za tople ljetne mjesece. Ipak ovako nizak nivo Drine nije odavno zabilježe, kažu u Vodama Srpske.

Više od 10 mašina rade ovdje punim kapacitetom, nadaju se da će do kraja sedmice radovi  biti završeni i da će konačno sistem, kanalska mreža biti uspostavljena kao ranije i da će i sistemi za navodnjavanje biti ponovo u funkciji.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм