Od nedjelje dan duži

Noćas se pomjeraju kazaljke na satu, počinje ljetnje računanje vremena

  • Извор: Агенције
  • 26.03.2022. 22:00

Ljetno odbrojavanje počinje u noći na nedelju 27. marta u dva sata pomjeranjem za jedan sat unaprijed, a vrijeme u dva se računa kao tri sata.

Ljetno računanje vremena obezbijediće više dnevnog svjetla i smanjiti troškove električne energije, ali stručnjaci odavno upozoravaju da gubitak sata sna kod nekih ljudi može da izazove poremećaj spavanja bar u prvim danima, kao i neke druge zdravstvene probleme.

Iako je Evropska komisija prije nekoliko godina predložila da se ukine sezonsko pomjeranje vremena, zemlje članice se o tome još nisu dogovorile, a čini se da neće ni u dogledno vrijeme.

Odluka o tome da li će se neko stanje uzeti kao stalno ljetne ili zimsko računanje vremena zavisi od njegovog geografskog položaja, pa se sezonsko pomjeranje kazaljki na satu, uz sve svoje nedostatke, čini kao najbolji kompromis.

Kada bi, na primjer, sve zemlje u srednjoevropskoj vremenskoj zoni uzele stalno ljetno računanje vremena, u Španiji, Belgiji, Holandiji, Danskoj sunce bi zimi izlazilo tek sredinom jutra, a u sjeverozapadnoj Španiji oko 10 sati.

Naredno pomjeranje kazaljki na časovnicima slijedi 30. oktobra, kada Zakon o računanju vremena za 2022. godinu propisuje povratak na zimsko računanje vremena.


(Foto: Pixabay)


  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм