Evo šta je sve potrebno

Nova pravila za električne trotinete

  • Извор: АТВ
  • 21.10.2021. 19:08

Stižu nova pravila za vozače lakih električnih vozila - moraće posjedovati i potvrdu o poznavanju propisa o bezbjednosti saobraćaja ili vozačku dozvolu kojom se dokazuje pravo upravljanja vozilom bilo koje kategorije. Uvode se i identifikacione naljepnice.

"Na taj način će se provjeravati njihove konstrukcione osobine, odnosno osobine koje oni moraju ispunjavati da bi učestvovali u saboraćaju. Potvrede će izdavati stanice za tehnički pregled vozila, obzirom na njihovu rasprosranjenost. Iznos te potvrde biće 20 maraka", rekao je Dragan Stanimirović, pomoćnik ministra za drumski saobraćaj.

Električni trotinet, električni skejtbord, haverbord, segvej - biće razvrstani u dvije glavne kategorije -prva brzine do 6 km/h i druga brzine do 25km/h. 

"Trotineti maksimalne brzine do 6 km/h i na njih će primjenjivati zakonska rješenja koja su predviđena za same pješake. Što znači da će oni moći da se kreću po trotoarima i površinama koje su namjenjene za pješački saobraćaj. Laka lična vozila maksimalne konstruktivne brzine do 25km/h. Na njih će se primjenjivati, tačnije zakonska rješenja koja su predviđena za bicikliste, s tim da će vozači tih trotineta morati imai potvrdu o poznavnaju propisa bezbjednosti saobraćaja", dodaje Stanimirović.

Takva vozila će morati biti opremljena prednjim i zadnjim svjetlom, ograničivačem brzine, a neće ga moći koristiti osobe mlađe od 14 godina. Obavezna će biti zaštitna kaciga za vrijeme vožnje. Banjalučanin Dragan Gajić, vozi i prodaje električne trotinete. Kaže da je bilo vrijeme da se uspostave pravila. 

"Mislim da će električni prevoz, tu možete ispratiti i električne automobile i sve samo napredovati, jer prosto cijena fosilnih goriva raste, cijene osiguranja rastu, parkinga rastu. A trotinet je fenomenalna stvar - možete ga unijeti sa sobom u kancelariju, možete ga ubaciti u hodnik", dodaje Gajić.

Srpska je prva u regionu koja je regulisala saobraćaja lakih električnih vozila. 

"Inicijalna kapisla za regulisanje ove materije je upravo bila teška saobraćajna nezgoda koja se dogodila u Zvorniku gdje je učestvovalo maloljetno lice sa teškim tjelesnim povredam koje je vozilo električni trotinet", kaže Nikola Ćopić, koordinaciona grupa za bezbjednost saobraćaja u Republici Srpskoj.

Električni trotineti zaludjeli su sve od sedam do 77. Na njima gradovima Srpske uspješno jezde đaci, studenti, poslovoni ljudi, čak i penzioneri. U buduće, moraće se pridržavati pravila. 



Тагови: