Novinar

Novaković: Potreban zakon koji će regulisati javni prostor i ljude koji rade čestito

  • Извор: АТВ
  • 10.03.2023. 21:29

Nenad Novaković, dugogodišnji novinar, urednik i profesor medijske grupe predmeta, komentarisao je za ATV izmjene i dopune Krivičnog zakonika, rekavši da je u Republici Srpskoj potreban zakon koji će regulisati javni prostor, ali da se taj zakon treba uraditi uz konsultaciju struke.

Vlada Republike Srpske je predstavila Nacrt izmjana i dopuna Krivičnog zakonika kojim bi se uvela krivična djela protiv časti i ugleda, a Novaković kaže da je taj nacrt došao iznenada te da tako nije trebalo ići.

„Druga stvar, nije konsultovan niko od zainteresovanih strana, prije svega mediji, novinari i uopšte akademska javnost. Treća stvar, on je izazvao mnogo više pažnje u javnosti, nego možda šta je njegova specifična težina i šta on sa sobom nosi. Ali u svakom slučaju, taj zakon je u fazi pravljenja i pisanja trebao da bude rađen uz konsultaciju sa udruženjima novinara, advokatske komore i slično“, rekao je Novaković.

U ovom zakonu imamo mjere kazni prema počiniocu, ali imamo li kakve mjere da se ja mogu braniti od toga, pitao je on. Smatra da su to stvari koje bi morale u ozbiljnoj diskusiji da se urade. 

„Javna rasprava koja slijedi mora biti ozbiljna, studiozna, da ne bude da bi je samo održali, već da se uvaže, razumiju, shvate i prihvate oni prijedlozi koji dođu iz javne rasprave. Činjenica je da je nama potreban jedan zakon koji će regulisati javni prostor ali i istovremeno zaštiti ljude koji rade čestito, pošteno, normalno i kako treba. Veliki broj ljudi živi od ove profesije, hranimo svoje porodice. Ne možemo zbog nekog neodgovornog tužioca da ispašatamo. Sve te stvari treba dobro da se profiltriraju, da imamo siguran zakon koji će zaštititi mene i svaku osobu u javnom prostoru“, rekao je Novaković.

On kaže da nije za rigoroznu mjeru kao što je krivično djelo, ali da bi se možda moglo ići i do te mjere. Međutim, dodaje, to se mora tačno precizirati, kako tužioci i sudije ne bi radili po svom ličnom nahođenju.

Gostovanje Nenada Novakovića u Temi dana možete pogledati u video prilogu.