Obilne padavine

Nove poplave u BiH: Najteža situacija u Čeliću i Koraju, poplavljeni stambeni i poslovni objekti

  • Извор: Агенције
  • 30.05.2023. 22:09

Jako nevrijeme zahvatilo je u poslijepodnevnim satima šire područje Tuzlanskog kantona i susjednih opština u Republici Srpskoj.

Najteža je situacija u Opštini Čelić (FBiH) i mjesnoj zajednici Koraj, Opština Lopare u Republika Srpska. Vodena bujica nosi sve pred sobom, poplavljeni su stambeni i poslovni objekti, a jaka kiša ne prestaje padati.

Pred stanovnicima mjesta u Opštini Čelić i Opštini Lopare je još jedna besana noć jer su i prije 10-ak dana bili izloženi poplavama koje su pričinile štete mjerene u stotinama hiljada maraka, piše Anadolija.

Pripadnici Civilne zaštite i putne operative su na terenu, ali problem predstavlja činjenica da kiša neprestano pada.


Prolom oblaka u Tuzli proizveo je poplave na nekoliko raskrsnica jer kanalizaciona mreža nije mogla prihvatiti ogroman priliv voda. Sreća u nesreći je da nije bilo plavljenja stambenih objekata.

I u drugim područjima Tuzlanskog kantona jaka kiša je prouzrokovala probleme, ali ni izbliza ovakve kao što je slučaj u Čeliću. 

Na području Tuzlanskog kantona raste nivo potoka i rijeka usljed velike količine padavina, ali je stanje pod kontrolom, rekao je večeras Srni vršilac dužnosti direktora Kantonalne uprave Civilne zaštite Zoran Jovanović.

"Stanje na jezeru Modrac je još dobro, ali je moguć priliv velike količine vode", rekao je Jovanović i naglasio da je stanje nizvodno od jezera uredno, jer je rađena sanacija korita rijeke Spreče prema ušću u rijeku Bosnu.

Prema njegovim riječima, na području Čelića ugroženo je nekoliko objekata, ali nema opasnosti po ljudske živote.

On je istakao da su na području Tuzle slivovi dobro urađeni i da nema opasnosti od zapušenja, te da je korito rijeke Jale očišćeno, a stanje zadovoljavajuće.

Zbog veće količine padavina odvodi su se začepili u Vitezu, što je poplavilo dio ulica u ovoj opšini.

Ista situacija je bila i u brčanskom naselju Palanka.

Zbog izlijevanja bujičnih potoka na magistralni put M17 u mjestu Brankovići kod Žepča obustavljen je saobraćaj na ovoj dionici magistralnog puta, pišu federalni mediji.

Do problema je došlo i do Haždića,  kada je zbog veće količine padavina kanalizacija poplavila stan.


Тагови:
  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок