Sarajevo

Novinari na protestu poručili: Ovako više ne ide!

  • 30.09.2019. 13:48

U Sarajevu su danas održani mirni protesti novinara sa kojih je ukazano na ugroženost novinara i medijskih sloboda u BiH, nakon što je grupa navijača Fudbalskog kluba "Sarajevo" nedavno napala novinare i uredništvo portala "Radio Sarajevo".

Novinari su se okupili ispred prostorija FK "Sarajevo", a nakon toga prošetali do Kantonalnog tužilaštva i zgrade zajedničkih institucija BiH gdje su od nadležnih zatražili da se uključe u rješavanje problema.

Generalni sekretar Društva novinara BiH Fedžad Forto rekao je da je današnje okupljanje izraz frustracije i bijesa zbog svega što se posljednjih godina dešava novinarima.

"Mnogo je djela bez sudskog epiloga, odnosno ili dugo traju ili kazne ne budu adekvatne. Došli smo do toga je društveno-politička norma postao napad na novinara", rekao je Forto i dodao da su potrebne izmjene Krivičnog zakona kako bi novinari dobili jaču pravnu zaštitu.

On je naglasio da se mora "podvući crta jer ovako više ne ide".

Juče je Opštinski sud u Sarajevu odbio prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo za određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenima za napad na novinare.

Iz redakcije portala "Radiosarajevo.ba" ranije je saopšteno da je grupa huligana, koji su se predstavili kao navijači Fudbalskog kluba "Sarajevo", u petak uveče napala novinare i uredništvo tog portala, uputivši im prijetnje smrću.

Napad se dogodio nakon što je "Radiosarajevo.ba" objavilo informaciju da je jedan navijač Fudbalskog kluba "Sarajevo", kod koga je pronađena droga, osuđen na pet godina zatvora u Bjelorusiji.

Foto: Klix.ba