Direktor Uprave civilne zaštite

Novitović: Civilna zaštita 25 godina okosnica sistema zaštite i spasavanja

  • Извор: СРНА
  • 01.03.2023. 11:11

Uprava civilne zaštite Republike Srpske 25 godina je okosnica sistema zaštite i spasavanja, izjavio je vršilac dužnosti direktora Uprave Milan Novitović u intervjuu Srni.

Prepoznata je i od Vlade Srpske i svih institucija kao služba koja koordiniše i upravlja, ne samo procesima odgovora, nego i preventivnog djelovanja i edukacije stanovništva, rekao je direktor Uprave Milan Novitović povodom 1. marta - Dana Republičke uprave civilne zaštite.

Analizirajući proteklu godinu, Novitović je naglasio da Republička uprava civilne zaštite svakodnevno radi na opremanju i obučavanje ne samo svojih pripadnika, nego svih u sistemu zaštite i spašavanja.

"Naši partneri u sistemu spašavanja su Helikopterski servis Republike Srpske, Helikopterska jedinica MUP-a Srpske, `Vode Srpske`, javna preduzeća, zdravstvene ustanove", rekao je on i dodao su sve to subjekti zaštite i spašavanja koji se u određenim situacijama i prirodnim nepogodama angažuju po prioretitima i planu.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske prošle godine donijela odluku o formiranju specijalizovanih jedinica, što je izuzetno obiman i zahtjevan posao koji od iziskuje dodatno angažovanje i posvećenost.

POKAZALI SPREMNOST I DOSTOJNO PREDSTAVILI SRPSKU

Navodeći da Republička uprava sarađuje i sa udruženjima građana, ronilačkim kubovima, Gorskom službom spasavanja, Novitović je podsjetio da su u prethodne tri godine kroz projekat EU obučili i opremili Jedinicu za spašavanje iz ruševina, ali da su ispit spremnosti, obučenosti i organizovanosti pokazali angažovanjem i pružanjem pomoći u pretrazi terena za nastradalim u strahovitom zemljotresu koji se dogodio 6. februara u Turskoj.

"Ispit smo položili i sve ono što smo uradili i način na koji smo to uradili je dostojan pripadnika Republičke uprave civilne zaštite i na ponos je Republike Srpske", poručio je Novitović.

MNOGO IZAZOVA

On je rekao da je mnogo izazova pred timovima, jer se mogu uvijek očekivati zemljotresi na trusnom području u regonu Hercegovine i Banjaluke, a i veliki je broj slivova i rijeka iako su znatno veći problem bujične vode i potoci koji su prouzrokovani velikom količinom padavina u malom vremenskom periodu.

Novitović je podsjetio da su Vlada Republike Srpske i "Vode Srpske" već uložile više od 300 miliona KM u objekte zaštite od poplava na cijeloj teritoriji Srpske, a ove godine "Vode" su potpisale 30 miliona KM vrijedan ugovor za "Drinski nasip" koji treba da maksimalno zaštiti stanovnike tog područja.

Prema njegovim riječima, svakodnevno se radi na sprovođenju preventivnih mjera i u ostalim slivovima.

LOKALNE ZAJEDNICE TREBA SLOBODNE RESURSE DA STAVE NA RASPOLAGANJE

Novitović smatra da svaka lokalna zajednica treba da slobodne resurse stavlja na raspolaganje Republičkoj upravi civilne zaštite i to treba da postane primjer dobre prakse.

On je napomenuo da su dio sistema i vatrogasno-spasilačke jedinice koje su već uspostavile sistem treninga, a i Republička uprava se oprema da bi imala svoj centar za određenu vrstu obuka koje može da organizuje, u čemu ima partnere i u Hrvatskoj i Srbiji.

IZUZETNA SARADNJA SA FEDERALNOM UPRAVOM I ODJELJENJEM U BRČKOM

Novitović je rekao da entiteti imaju svoje operativne snage i da Republička uprava ima izuzetnu saradnju sa Federalnom upravom civilne zaštite i Odjeljenjem za bezbjednost unutar Brčko distrikta.

On je napomenuo da vlade Republike Srpske i Federacije BiH imaju sporazum o uzajamnom razumijevanju i pomoći koji propisuje da u slučaju potrebe jedni drugima pomažu, kao što je bilo i prilikom gašenja požara na Bledinju.

"Naše kapacitete razvijamo tako da, ne samo da možemo da zaštitimo građane i prostor Republike Srpske, nego da budemo u kapacitetu da možemo pomoći i drugima", naglasio je Novitović.

On je ukazao da je i brojnost pripadnika Civilne zaštite izuzetno mala, s obzirom na potrebe i rizike koje imaju.

"Republička uprava ima 190 zaposlenih i starosna struktura nam ne ide na ruku, zbog čega moramo podmlađivati Republičku upravu i projektovati je na dovoljan broj pripadnika jedinica", rekao je on.

Vršilac dužnosti direktora ove uprave se nada da će kroz novu sistematizaciju povećati brojno stanje, jer za sve imaju podršku i razumijevanje i u Ministarstvu finansija, Vladi Republike Srpske i kod predsjednika Srpske Milorada Dodika i predsjedavajuće i srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

On je rekao da je Republička uprava zbog toga dala i prijedlog izmjena, odnosno izrade novog zakona o zaštiti i spašavanju u vanrednim situacijama koji mora da uvaži sve okolnosti kao što su da postoje nerazvijene lokalne zajednice koje nemaju ni dovoljnu privrednu aktivnost niti dovoljan broj ljudi koji mogu da reaguju u datom momentu.

TRI MOBILIZACIJSKA CENTRA - BANJALUKA, BIJELJINA, ISTOČNO SARAJEVO

On je naveo da imaju podršku Vlade da kroz javne investicije naprave tri mobilizacijska centra u Banjaluci, Bijeljini i Istočnom Sarajevu kako bi operativno imali jedinice na svim terenima.

Novitović je naglasio da pripadnici imaju obuke koje se odnose na sertifikovane spasioce prema međunarodnim standardima za spašavanje na vodi i pod vodom, te četiri treninga godišnje u saradnji sa policijom Češke u okviru projekta koji traje već 10 godina.

Kada je riječ o obukama za spašavanje iz ruševina, Novitović kaže da su u prethodne tri godine obučili 72 pripadnika, dio kroz saradnju sa turskim AFAD-om, a dio kroz projekat sa EU.

Prema njegovim riječima, ova 72 pripadnika su dovoljna za tri "laka tima" koji će biti stacionirani u Banjaluci, Bijeljini i Istočnom Sarajevu, tako da u bilo kom trenutku na prostoru Srpske mogu djelovati i odgovoriti.

On je ukazao na dobru saradnju sa svim lokalnim zajednicama, osim sa Bijeljinom, ali je zadatak da to bude prevaziđeno jer je interes Republičke uprave - bezbjednost Republike Srpske i njenih građana.

Novitović je istakao da je mnogo izazova pred njima, a to je da povećaju brojno stanje ljudstva, da ga obuče i opreme, te da tu opremu zanavljaju, jer je njen vijek kratak.

On je napomenuo da je prva obaveza da svakom spasiocu zaštite njegov život i da ni u jednoj situaciji nema nijednog rizika za njega.

"Zadatak nam je da imamo tim, jer su timski rad i duh iznad svih nas. On nas povezuje, kao i to da nijednim svojim postupkom ne smijemo da ukaljamo obraz Republike Srpske", poručio je vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite. 

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.