Duško Milunović

"Obilježavanje godišnjica dva velika srpska stradanja u 20. vijeku"

  • Извор: РТРС
  • 01.07.2022. 10:44

U Bratuncu će sutra biti obilježeno 30 godina od stradanja 3.267 Srba u srednjem Podrinju i Birču, a u nedjelju, 3. jula, na Mrakovici 80 godina od bitke na Kozari - izjavio je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Milunović je naglasio da su to dva velika srpska stradanja u prošlom vijeku.

"Za zločine nad Srbima u Podrinju odgovoran je muslimanski ratni komandant Naser Orić iako za to nije odgovorao. Horde Nasera Orića harale su Podrinjem sve do sredine januara 1993. godine i do tog perioda ubijeno je oko 2.000 Srba. Komandna odgovornost i sudske presude Haškog tribunala i Suda BiH rezervisana je isključivo za Srbe, ali ne i za pripadnike druga dva naroda", poručio je Milunović.

Milunović je istakao da je to Vlada Republike Srpske ustanovila kao događaj od republičkog značaja da se pominje, odaje pomen žrtvama i ne zaboravi šta se desilo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Pozivajući se na podatke Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Milunović je rekao da su rezultat zločina muslimanskih snaga za uži dio Podrinja i Birča 2.643 poginula, od čega 402 civila.

"Na spomeniku u Kravicama zapisano je da je u širem području Podrinja i Birča ubijeno 3.267 srpskih vojnika i civila", rekao je Milunović.

Na Mrakovici će u nedjelju, 3. jula biti obilježeno 80 godina od bitke na Kozari, čime se, kako je istakao Milunović, veliko stradanje srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu ne zaboravlja.

"Na tom prostoru je počinjen genocid nad Srbima, veliko stradanje i egzodus. Njemačka je tada angažovala 11.000 vojnika Vermahta i 21.000 pripadnika ustaško-domobranskih snaga, dok se na drugoj strani nalazio partizanski odred od 3.500 boraca. Spaljeno je, uništeno i opljačkano 140 sela na Kozari i Potkozarju, a prema podacima fašista bilo je zarobljeno 68.600 Srba sa Kozare među kojima 23.858 djece", izjavio je Milunović.

Milunović je naglasio da su ustaše većinu zarobljenika pobili.

"Na spomeniku na Kozari stoji nepotpuni spisak od 33.398 ubijenih Kozarčana. Samo u logoru Јasenovac ubijeno je 19.432 djece sa Kozare", rekao je Milunović.

Pomoćnik ministra za boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Radomir Graonić rekao je da će povodom obilježavanja 30 godina od stradanja Srba u Podrinju na Gradskom groblju u Bratuncu u 10.30 Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služiti parastos uz sasluženje mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i sveštestva SPC.

"Zatim će na spomen-krst biti položeni vijenci i cvijeće od najviših predstavnika institucija Republike Srpske i Srbije", rekao je Graonić.

Program će biti nastavljen na trgu u Bratuncu gdje je u 12 časova predviđeno obraćanje zvaničnika, kao i umjetnički program. Kada je riječ o obilježavanju 80 godina od bitke na Kozari, Graonić je rekao da je u 9.30 planiran prijem zvanica u vili Mrakovica, a u 10.15 parastos kod spomen-krsta.

Polaganje vijenaca i cvijeća planirano je u 11 časova na centralnom spomeniku, a u 11.30 obraćanje zvaničnika. Obilježavanje 80 godina od bitke na Kozari organizuju odbori za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske i Srbije.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)