Podaci Agencije za rad i zapošljavanje

Obilježen Dan medicinskih sestara kojih je sve manje u BiH

  • Извор: АТВ
  • 12.05.2023. 17:53

U posljednjih sedam godina, više od 5.000 medicinara napustilo je BiH, podaci su Agencije za rad i zapošljavanje.

Oni koji su ostali, manjak kadra osjete na svojim plećima. Nije nimalo lako, kaže medicinska sestra sa četrdesetogodišnjim iskustvom, ali kada bi dobila priliku da bira, ponovo bi izabrala ovaj poziv. 

"Nija lako raditi sa 30 pacijenata svakodnevno. Kada bih ponovo imala priliku da upišem srednju i visoku školu, upisala bi sestrinstvo", kaže Dobrila Šušić, nadzorna sestra.

Kada bi sada upisivala ponovo srednju i visoku školu, upisala bih sestrinstvo.

Humanost i požrtvovanost, osnovni su aduti ove profesije. Medicinsko osoblje, stub je svakog zdravstva, a iz UKC-a Srpske kažu da ovo nije posao kao i svaki drugi, jer njihovo radno vrijeme ne prestaje nikad. 

"Ovo vam nekako kroz godine postane i životni stil. Niste u ovom pozivu samo osam ili dvanaest sati tokom radnog vremena, nego 365 dana u godini svaki dan, svaki sat ste tu u službi ovog naroda i zdravlja ovog naroda", kaže Srđan Buvač, endoskopski tehničar na UKC-u Srpske. 

Dvanaestog maja, obilježava se Dan medicinskih sestara u znak sjećanja na Florens Najtingel, reformatora sanitetske službe i osnivača prve škole sestrinstva.

I u UKC-u Republike Srpske kažu, da su imali svoju Florens Najtingel, Nadu Trišić, koja je osnivač prvog Saveza medicinskih sestara Republike Srpske.

Njoj je danas odata počast.


Тагови:
  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм