Novi Grad

Obilježen Dan Prve novogradske brigade

  • Извор: СРНА
  • 02.07.2022. 13:32

U Blatni kod Novog Grada danas je obilježen Dan Prve novogradske brigade i 30 godina od formiranja ove jedinice Vojske Republike Srpske.

U Hramu Svete Trojice u Blatni služen je parastos, a potom su delegacije opštine Novi Grad i organizacija proisteklih iz proteklog rata položile vijence kod Spomen-ploče u Kop centru, na mjestu gdje je 29. juna 1992. godine formirana brigada.

Ratni komandant Brigade Ranko Dabić rekao je da je povodom 30 godina od osnivanja ove jedinice objavljena monografije Prve novogradske brigade i prikazan dokumentarni film "Graničar" autora Nedeljka Lajšića o ratnom putu brigade.

"Ratni put novogradske brigade je vojnički častan. Brigada je ispunila svoj zadatak, sačuvala svoj narod i svoju teritoriju", rekao je Dabić.

Predsjednik Boračke organizacije Novi Grad Marinko Gačić podsjetio je da je 29. juna 1992. godine od jedinica Teritorijalne odbrane formirana Novogradska brigada koja je za zasluge u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i doprinos u stvaranju Republike Srpske odlikovana Ordenom Nemanjića.

Gačić kaže da je obilježavanje Dana Brigade u Novom Gradu tradicija, te da se povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, 29. juna Dana Novogradske brigade i Petrovdana, Dana opštine organizuje Vidovdansko- petrovdanski turnir u malom fudbalu.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača kaže da su pripadnici brigade časno branili svoj narod i u složenim okolnostima sačuvali kompletnu teritoriju opštine.

Nakon parastosa i obraćanja zvaničnika, druženje veterana nastavljeno je uz vojnički ručak.

Kroz redove Novogradske brigade u proteklom ratu prošlo je 8.263 borca, a od 338 boraca sa područja ove opštine koji su svoje živote dali za Srpsku, njih 248 je poginulo u redovima brigade, a više od 1.000 je ranjeno. 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.