Polazište i ishodište

Obilježena 81. godišnjica bitke na Kozari

  • Извор: АТВ
  • 02.07.2023. 19:15

Tada dvogodišnjeg Vitomira iz majčinog naručja odvojile su Ustaše i odvele u dječiji logor Sisak. Tamo ga je od ralja sigurne smrti spasio očev prijatelj, Hrvat. Ima dobrih ljudi, kaže Vitomir. Ali tada je bilo mnogo više onih koji su Srbima željeli smrt.

"Odavde su nas, kad je Kozaračka ofanziva pala, oterali za Dubicu. Onda su nas odatle prebacili u dječiji logor Sisak. Majku su odvojili posebno, a nas decu posebno. Tamo smo doživeli skoro kraj rata, gde je došao jedan očev prijatelj koji je bio žandar NDH i on nas je izveo. Zahvaljujući njemu mi smo doživeli slobodu, nismo pobijeni tamo", rekao je Vitomir Vasilić.

Kozara je naše polazište i ishodište, poruka je sa obilježavanja 81. godišnjice proboja neprijateljskog obruča. U noći sa trećeg na četvrti jul '42., spaseno je 800 boraca i 10.000 civila, izbjeglica. Mnogo više ih je završilo u nacističkim logorima. 

"Ono što je preživjelo Obruč, nije uspjelo preživjeti logore, do tada nezapamćene u istoriji ljudskog roda, počeo je proces fizičkog nestanka jednog naroda", rekao je Slobodan Šobić, predsjednik SUBNR-a.

Srbi su bili i biju iste bitke 1942, 1992 i 2023. godine.

"Zločinci su isti, nažalost, zločini su gotovo isti, žrtve su opet iste. Mi moramo iz toga da izvučemo pouku, a to je da nema srpskog naroda na ovim prostorima ako nema Republike Srpske", rekao je Danijel Egić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Kozara je sinonim za slobodu i otpora srpskog naroda, to što smo preživjeli i što se okupljamo ovdje dokaz je da smo pobjedili, poruka je predsjednika Republike Srpske. 

"Nisu uspjeli u svojoj namjeri da nestanemo sa ovih prostora. Preživjeli smo zato što smo se borili, da smo se prepustili sigurno bi umrli. Kako onda, tako i danas", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Kozaračka bitka je simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša u Drugom svjetskom ratu.

Tokom ove bitke ubijeno je 40.000 civila, a 68.000 je odvedeno u logore, među njima je bilo više od 23.000 djece.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: