Sjećanje 

Obilježeno 27 godina od formiranja Višegradske brigade

  • 19.05.2019. 14:48

U Višegradu je danas obilježeno 27 godina od formiranja Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, kroz koju je prošlo 1.700 boraca, 144 su poginula, a ranjeno ih je oko 200.

Predsjednik Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić rekao je da je Višegradska brigada podnijela velike žrtve za slobodu svog naroda širom Republike Srpske. 

Savić je zahvalio junacima, oslobodiocima i njihovim porodicama, ali i svim pripadnicima Višegradske brigade koji su došli iz Goražda, Sarajeva, Konjica, Krajine i srednje Bosne. 

"Vi ne slavite samo Dan Višegradske brigade već i krsnu slavu ovoga grada", dodao je Savić. 

General Vinko Pandurević rekao je da Boračka organizacija i njeno rukovodstvo moraju biti spremni i sposobni da, kao što su to činili borci u ratu, brane prava svojih članova i da se beskompromisno bore za napredniju Republiku Srpsku i ekonomski jaču, a protiv svih društevnih devijacija i nepravdi. 

"Neka nam ratna iskustva, kao vid stradanja, budu nauk i opomena da se svim sredstvima borimo za mir, suživot i da garantujemo jedni drugima ista prava i iste slobode", naveo je Pandurević. 

On je poželio da Podrinje bude prosperitetno područje, da se iz dana u dan jača međusobno povjerenje, te istakao da je to moguće samo na iskrenim i otvorenim osnovama. 

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je ovaj dan veoma bitan, jer se obilježava dan odbrane grada, dan kada je osnovana Višegradska brigada. 

"Ovim okupljanjem pokazujemo da poštujemo žrtve koje su date za stvaranje Republike Srpske, u kojoj danas slobodno živimo i koju smo krvlju naših predaka branili i odbranili. Mi pokazujemo da čuvamo našu tradiciju, njegujemo sjećanje na prošla vremena i dajemo primjer mladim pokoljenjima", naglasio je Đurević. 

Đurević je dodao da se ne smije dozvoliti prekrajanje novije srpske istorije i novo drugačije sjećanje i pamćenje. 

Prema njegovim riječima, prioritet mora biti odbrana i očuvanje Republike Srpske onako kako su je borci stvorili i odbranili u ratu. 

Na spomenik braniocima Republike Srpske vijence su položili predstavnici opštinske Boračke organizacije, rukovodstva opštine, Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije, Boračke organizacije opštine Rudo, Udruženja veterana ratova grada Užica i višegradskog odbora SDS-a. 

Delegacije su jutros obišle i Srpsko vojničko groblje na Megdanu i spomen-sobu palim srpskim borcima. 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.