Obilježeno 28 godina od smrti 12 beba

  • 22.05.2020. 12:12

Polaganjem 12 ruža ispred spomenika 12 beba na banjalučkom Novom groblju i parastosom počelo je obilježavanje 28 godina od smrti beba u Kliničkom centru u Banjaluci zbog nedostatka kiseonika.

Ruže su položile majke preminulih beba i predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, koja je organizator ovog obilježavanja.

Željka Tubić, sekretar Udruženja "12 beba" i majka, čiji je sin rođen 19. maja 1992. godine i zbog nedostatka kiseonika stradao nekoliko dana kasnije, rekla je da je prošlo mnogo godina zbog čega sumnja da će ovaj zločin ikada biti kažnjen.

"Šta pomisliti o svjetskim moćnicima koji ne daju kiseonik za nedužno dijete. Zamislite šta su onda ti neljudi u stanju da urade odraslim ljudima", rekla je Tubićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da majke 28 godina nemaju utjehe, da je iza njih 28 godina nepravde svjetskih moćnika i da je svaka godina sve teža, jer posmatraju generaciju svojih umrlih beba, a koji su sada odrasli ljudi, i pitaju se kakvo bi njihovo dijete danas bilo.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Vojska Republike Srpske je nakon ovog tragičnog događaja probila koridor u Posavini i oslobodila pravac prema granici sa Srbijom, koji su do tada blokirale muslimanske i hrvatske snage.

Kao datum obilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostaka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna te godine.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм