Parastos

Obilježeno 30 godina od osnivanja VRS: Gradiška ponosna na svoje borce

  • 05.05.2022. 12:32

Služenjem parastosa poginulim srpskim borcima, polaganjem vijenaca na Centralno spomen-obilježje i uz prigodan kulturno-umjetnički program, danas je u Gradišci obilježeno 30 godina od osnivanja Vojske Republike Srpske /VRS/.

Prije parastosa, na platou ispred Kulturnog centra u Gradišci izvršeno je postrojavanje jedinica Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, koje su zatim nosile ratne zastave jedinica VRS do spomen-obilježja.

Predsjednik gradiške Boračke organizacije Milovan Gagić rekao je da je Gradiška ponosna na svoje borce i njihov doprinos u otadžbinskom ratu, te naveo da je sa ovog područja za odbranu Republike Srpske poginulo 613 boraca, a više od 1.200 ranjeno.

On je ocijenio da je osnivanje VRS najvažniji datum u istoriji Srpske.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je VRS dala nemjerljiv doprinos u odbrani Republike Srpske i srpskog naroda na ovim prostorima.

"Obilježavajući 30 godina od formiranja VRS, s dubokim pijetetom odajemo pomen svim njenim pripadnicima koji su dali život, izvršavajući svoju časnu dužnost u odbrani otadžbine", istakao je Adžić.

Adžić je poručio da je Republika Srpska jedini garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

Komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka brigadir Milorad Krajšumović rekao je da je 12. maj 1992. godine trasirao sudbinu srpskog naroda na ovim prostorima.

"Naši narodni tribuni donijeli su tada istorijsku i jedinu ispravnu odluku da se formira VRS sa zadatkom da odbrani teritoriju i sačuva srpski narod na njegovim vjekovnim ognjištima", istakao je Krajšumović.

Krajšumović je rekao da je VRS izvršila svoj zadatak i ostvarila zadati cilj – sačuvala srpski narod, odbranila teritoriju i donijela slobodu.

Vijence i cvijeće na centralno spomen-obilježje položile su delegacije Narodne skupštine, Vijeća naroda i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te porodice poginulih boraca i grada Gradiška.

Cvijeće su položile i delegacije Trećeg pješadijskog Republika Srspka puka, gradske i republičke boračke organzacije, te NOR-a.

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина