Elektro Bijeljina

OBJEKTI SPREMNI ZA PREDSTOJEĆU ZIMU

  • Извор: АТВ
  • 30.11.2021. 16:14

S obzirom da svojom elektro energetskom mrežom i objektima ZEDP “Elektro-Bijeljina“ pokriva područje dva grada i jedanaest opština sjevero-istočnog dijela Republike Srpske, sami geografski položaj i reljef, zahtjevaju neretko i dosta napora pri obavljanju redovnih poslova, a posebno u vanrednim okolnostima. Jedan od najzahtjevnijih terena je područje Terenske jedinice Vlasenica

-Terenska jedinica Vlasenica svoju djelatnost obavlja na teritoriji 4 opštine, Vlasenica, Milići, Šekovići i Han Pijesak, sa ukupnom površinom nešto većom  od 1100 km². TJ Vlasenica u svom sastavu ima tri terenska tima a to su TT Vlasenica, TT Milići i TT Han Pijesak - Šekovići. Na području koje pokriva TJ Vlasenica nalaze se 4 trafostanica 35/10 kV i 280 trafosranica 10/0,4 kV,  oko 82 km srednjenaponskih 35 kV vodova, 400 km srednjenaponskih 10 kV vodova  i oko 800 km niskonaponskih vodova, kaže Dragan Bojanić, koordinator Terenskih jedinica Vlasenica i Zvornik i ističe da je reljef Vlasenice, Milića, Han Pijeska i Šekovića, izrazito brdsko-planinski.  

- Nadmorska visina je u rasponu od nekih 330 mnv pa sve do 1400 mnv. Klima je kontinentalna sa toplim ljetom i veoma hladom zimom, sa velikim snježnim padavinama i jakim vjetrovima. Prema tome, uticaj snježnih padavina, jakog vjetra i leda je nezaobilazan faktor na području koje pokrva TJ Vlasenica. Snježne padavine su naročito izražene na teritoriji opštine Han Pijesak i Vlasenica, gdje nerijetko visina snježnog pokrivača prelazi i 1 m, izazivajući veliki broj kvarova na distributivnoj mreži. U većini slučajeva kvarovi se manifestuju u obliku mehaničke štete na vodovima urzokovane padanjem izuzetno teškog i mokrog snijega i jakim udarom vjetra. Trase vodova srdnjeg i niskog napona koje opslužuju radnici TJ Vlasenica, većim dijelom se prostiru kroz šumovite i teško pristupačne predjele, a preko 80% svih vodova prolazi kroz šumske predjele, što dodatno otežava održavanje istih. U proteklih 7 godina smo pretrpjeli veli ki broj kvarova uzrokovanih vjetrom, snijegom i ledom. Neki od kvarova su rušenje četiri čelično-rešetkasta stuba na 35 kV vodu ČTS 110/35/10 kV Vlasenica - MHE Vlasenica, na dionici koja prolazi kroz mjesto Gornji Zalukovik, zatim pucanje faznih provodnika na 35 kV vodu  ČTS 110/35/10 kV Vlasenica - ČTS 35/10 kV Milići i dr. Ovo su samo neki od problema sa kojim se suočavaju radnici TJ Vlasenica, ali sa sigurnošću možeo raći da su mokar snijeg i led najopasnije prirodne pojave po SN i NN vodove. Ono što je posebno otežavajuće u ovakvim situacijama jesu uslovi otklanjanja nastalih kvarova. Često su neprohodni putevi, otežan rad penjača, prisutan stalni rizik od padanja oštećenog drveća u trasi vodova prilikom obilaska trase i lokalizovanja i otklanjanja kvarova, ističe dipl. inž.elektrotehnike Bojanić i podsjeća da na navedenom  području ima nešto više od 13000 kupaca električne energije, što je veoma malo u odnosu na površinu  . Kupci električne energije su veoma razuđeni. U ruralnim područjima je veoma čest slučaj da ima samo nekoliko kupaca na određnom izlazu  a da je isti dug i po 4 kilometra, što predstavlja veliki problem po pitanju vremena lokalizovanja i otklanjanja kvarova u zimskom periodu.

- Iskustva iz prethodnih godina pokazuju da je najproblematičniji prvi jugov (mokri) snijeg koji se lijepi za fazne provodnike, a u večernjim satima pod utivajem niske temperature, pretvara u led i zadržava na provodnicima, stvarajući dodatni teret a samim tim i  izazivajući česte i velike kvarove na vodovima. Nakon prvog snijega obično dolaze snažni vjetrovi koji izazivaju izuzetno veliki broj prolaznih kvarova. U gore navedenim situacijama nastaju kvarovi na svim slabim mjestima u sistemu, gdje se nakon otklanjanja tih kvarova, broj kvarova u sličnim ili istim meteorološkim uslovima značajno smanjuje. U vezi s tim, neophodno je obaviti redovno održavanje svih EEO, napominje Bojanić.

Imajući u vidu pobrojane specifičnosti samog terena i iskustva iz mnogobrojnih vanrednih situacija, u „Elektro-Bijeljini“ se posebna pažnja posvećuje izgradnji i njegovanju dobrih odnosa sa ljudima u svakoj lokalnoj zajednici.

- U vanrednim situacijama, saradnja sa lokalnim vlastima i drugim nadležnim službama je na zadovoljavajućem nivou. Što se tiče stanovništva, reakcije su različite, pošto mnogi nemaju razumijevanja, ali ima i onih koji bi u vanrednim situacijama pružili podršku i pomoć, što nam značajno pomaže u rješavanju složenih poslova, tako da se i mi trudimo da u najkraćem mogućem roku izađemo na teren i otklonimo kvar, kaže koordinator TJ Vlasenica Dragan Bojanić.

Slobodan Đalamić, stručni saradnik za komunikaciju

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.