UIO BiH

Od 15. maja pojačane kontrole ugostitelja

  • 05.05.2019. 14:57

Uprava za indirektno oporezivanje BiH najavila je od 15. marta pojačane kontrole obveznika koji se bave ugostiteljstvom u BiH, jer su analize koje je uradila Uprava pokazale određene nelogičnosti.

Iz UIO su pozvali sve poreske obveznike koji se bave pružanjem usluga hrane i pića da još jednom prekontrolišu prethodno predate PDV prijave i da li su prijavili sav ostvaren promet i pravilno obračunali svoju PDV obavezu. 

"Ukoliko otkriju neke greške pozivamo ih sami podnesu izmijenjene PDV prijave da bi u potpunosti ispunili zakonsku obavezu i tako izbjegli kazne u procesu kontrola", saopšteno je iz UIO. 

UIO je podsjetila da je djelatnost pripreme i usluživanja hrane i pića jedna od značajnih privrednih grana u BiH. 

"U sistemu PDV-a u BiH je ukupno 2.134 registrovana poreska obveznika iz oblasti 56 djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, što čini 4,64 odsto od ukupnog broja registrovanih poreskih obveznika koji su podnosili PDV prijave u 2018. godini. Nasuprot tome utvrđeno je da predmetna djelatnost ima veoma nisko učešće u ukupnom prijavljenom prometu od svega 0,57 odsto", navodi se u saopštenju. 

Iz UIO ističu navode da se stavljanjem u odnos broja registrovanih obveznika za PDV i prijavljenog prometa dobija izrazito negativan koeficijent korelacije koji determiniše najmanji promet po obvezniku upravo u ovoj djelatnosti. 

"Provedene analize, podaci trećih strana, istorijski podaci, saznanja iz eksternih izvora, kao i emprijska građa drugih poreskih administracija ukazuju na širok dijapazon mogućih poreskih prevara. Rizici koji se ističu u ovom području su izbjegavanje registracije za PDV, neprijavljivanje prometa, dominantno učešće gotovinskih tokova, manipulacije vezane za odbitak ulaznog poreza, nezakonita proizvodnja i promet akciznih proizvoda", naveli su iz UIO. 

Uprava je poručila da je na raspolaganju svim obveznicima, pa tako i obveznicima koji se bave ugostitetljstvom za bilo kakvo objašnjenje ukoliko nisu sigurni kako da pravilno popune nove ili izmijenjene prijave.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм