Počela zima

Od danas sve više dnevnog svjetla - znate li šta je solisticij?

  • Извор: Агенције
  • 22.12.2022. 09:30

Juče je u 22:36 nastupio zimski solsticij, odnosno trenutak u kojem Sunce u svojem prividnom kretanju dostiže svoju najjužniju tačku.

Zvanično je počela zima, što znači da nas od danas čekaju duži dani i dani s više dnevnog svjetla.

Prošla noć na sjevernoj Zemljinoj polulopti bila je najduža, a dan najkraći. 

Pod tim se misli na period od izlaska do zalaska sunca. Juče je sunce izašlo u 7:34, a zašlo je u 16:15. Dan je stoga trajao gotovo sedam sati kraće nego noć.

Ali nakon solsticija dani će postajati sve duži tako da će se zalazak sunca do kraja godine pomaknuti na 16:20 i biće pet minuta više dnevnog svjetla.

Šta je zimski solsticij?

Datum zimskog solsticijuma, najkraćeg dana u godini na sjevernoj polulopti, najčešće se poklapa s prvim danom zime. No datum zimskog solsticija može varirati od 20. do 23. decembra.

Zimski solsticij označava veliku godišnju prekretnicu, astronomski početak zime te prelazak u period kada dani postaju sve duži i svjetliji, a noći sve kraće.

Izraz solsticij potiče od latinskog solstitium, što znači "mirovanje sunca". Zimski solsticij je događaj koji su slavili drevni narodi te ih je ova pojava izbezumljivala.

Zbog kratkog dana u mnogim drevnim kulturama 21. decembra se slavio kao dan smrti i ponovnog rođenja božanstava koja su simbolizovala plodnost, svjetlost i Sunce.

Na južnoj polulopti najduži dan u godini

Dok je kod nas juče bio najkraći dan, situacija je potpuno drukčija na južnoj polulopti, gdje živi samo deset odsto svjetske populacije.

Dakle, tamo decembarski solsticijum označava najduži dan u godini i početak ljeta. Svi oni koji stanuju unutar Arktičkog kruga tokom solsticija neće ni vidjeti Sunce jer kod njih sad vlada polarna noć.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.