Banjaluka

Od jeseni kampanja za podizanje svijesti o vakcinaciji djece

  • 31.07.2019. 19:40

Od jeseni u Banjaluci kreće kampanja za podizanje svijesti o vakcinaciji. Sadašnji podaci su alarmantni. Na području grada ove godine je vakcinisano samo 57 odsto mališana, dok je za kolektivni imunutet neophodno 95 odsto vakcinisanih. Kampanju podržava i resorni ministar Alen Šeranić.

"Ja, kao epidemiolog, po svojoj specijalnosti, apsolutno zastupam taj stav, apsolutno sam za imunizaciju. Na kraju krajeva, i moja djeca su redovno vakcinisana. Razumijem sumnje roditelja, ali smo tu da im damo relevantna objašnjenja", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Domovi zdravlja su dužni da obavijeste zdravstvenu inspekciju ukoliko roditelj odbije vakcinaciju djeteta. Zakon je propisao i novčanu kaznu za ovaj prekršaj, koja se kreće u rasponu od 100 do hiljadu maraka.

"Apel samim roditeljima da prave informacije traže od ljekara, od doktora, od stručnih lica, posebno od kolega u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, koji su svakako najkompetentniji da daju odgovore kako se nabavljaju vakcine, kako se one čuvaju, kako se distribuišu u domove zdravlja", istakla je Duška Makivić, načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću u Inspektoratu Republike Srpske.

Tuberkuloza, dječija paraliza, difterija, veliki kašalj, morbile, neke su od zaraznih bolesti koje je vakcina spriječila da odnose na stotine hiljada života. Građani uglavnom podržavaju vakcinisanje. 

"E, to je van pameti da svoje dijete neće da vakciniše"!

"Pa ja mislim da roditelj treba prvo dobro da se informiše i naravno, zdravlje djece je najbitinije. Tako da bi u skladu sa tim trebali prvo i dobro razmisliti".

"Primijetio sam da izbjegavaju, a mislim da nije u redu. Ipak mislim da bi to trebalo, to je već nešto što je doklazano", istakli su građani. 

Kampanja protiv vakcinisanja odavno se vodi i na društvenim mrežama. Najviše bure izazvale su dezinformacije da MMR, vakcina protiv morbila, zaušnjaka i rubeole, izaziva autizam. Ljekari poručuju da vakcinacija djece nije izbor roditelja, već njihova zakonska obaveza, a njenim izbjegavanjem kockamo se životima svoje djece, ali i čitave zajednice.    
 

Тагови:
  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.