Članovi Udruženja "Istočna alternativa"

Odata pošta ubijenim Srbima u srebreničkim logorima

  • Извор: СРНА
  • 13.07.2022. 12:32

Članovi Udruženja "Istočna alternativa" i grupa građana danas su odali počast ubijenim Srbima u srebreničkim logorima, kod zgrada bivše policijske stanice i Osnovnog suda, u kojima su Srbi mučeni, klani, nabijani na ražanj, potkivani i umirali na najvećim mukama.

Predsjednik "Istočne alternative" Vojin Pavlović rekao je Srni da u Udruženju imaju podatke i dokaze da su u bivšoj policijskoj zgradi mučeni i zvjerski ubijeni Milisav Milovanović, Bogdan Živanović, Kostadin Popović, Dragutin Kukić, Branko Sekulić, Dragan Ilić, Јakov Đokić, Milomir Đukić i Mirko Marković i još mnogi za koje se ne zna gdje su tačno ubijeni nakon mučenja u ovom objektu.

On je istakao da su Srbi tu sitematski ubijani, a da je uništavano sve srpsko, te da je obaveza potomaka, srpskog naroda i vlasti da ta mjesta obilježe jer o toj istini treba da se priča, ne smije se skrivati i zaboraviti da se ne bi ponovila.

- Zločin su počinile sve zaraćene strane u BiH, ali za zločine nad Bošnjacima Srbi su osuđeni na više stotina godina, a za zločine i masovna ubistva Srba nije niko. To pokazuje kako je radilo haško i kako radi pravosuđe BiH i potvrđuje njihovu pristrasnost i neobjektivnost, te pravnu torturu koju sprovode nad pripadnicima srpskog naroda - naveo je Pavlović.

On je ukazao na apsurd da sudovi hoće da pišu istoriju umjesto naučnika i istoričara, a tendenciozne sudske presude i neistinu žele da pretvore u istorijske činjenice, što je nedopustivo.

Pavlović tvrdi da su u Srebrenici počinjeni zločini nad pripadnicima oba naroda, ali da su procentualno više nastradali Srbi i da se to može lako izračunati i dokazati kada se uporedi broj pripadnika svakog naroda na popisu 1991. godine i broj poginulih.

- Za zločine počinjene nad zarobljenim ili Srbima koji su na početku rata ostali lojalni muslimanskoj vlasti, a svi su završili u srebreničkim kazamatima, odakle su samo rijetki razmijenjeni i kratko nakon toga umrli od posljedica torture, niko nije odgovarao, kao ni za ostale zločine nad Srbima u Podrinju, što je žalosno i sramota pravosuđa - istakao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, "Istočna alternativa" nastavlja borbu za istinu, koje se ne treba plašiti, a istina je da su u ovim objektima bili logori u kojima su mučeni i ubijeni Srbi.

Iz ovog udruženja traže od pravosuđa da odgovaraju oni koji su mučili i ubijali nedužne Srbe u ovim logorima bez suđenja i dokazivanja bilo kakve krivice. "Mučili su ih i ubijali iz obijesti i mržnje samo zato što su bili Srbi", naveo je Pavlović.

Članovi ovog udruženja već 13 godina 13. jula odaju počast žrtvama, prislužuju svijeće za pokoj duša ubijenih i polažu cvijeće kod tih objekata tražeći da se ovaj datum uvrsti u kalendar značajnih istorijskih datuma.

Pavlović je naveo da 13. jula odaju počast jer se tog datuma 1992. godine saznalo da je grupa Srba, koji su živi zarobljeni na Petrovdan u selu Zalazje, odvedena u Srebrenicu.

- Kasnije je potvrđeno da su odvedeni u bivšu zgradu policije gdje su ispitivani, mučeni i tu im se gubi trag. Desetorica od 22 nestala na Zalazju još nije pronađena - podsjećaju iz "Istočne alternative".

Pavlović je i danas ponovio da u "Istočnoj alternativi" smatraju da je najbolju ocjenu o julskim događajima oko Srebrenice 1995. godine dao holandski pukovnik u sastavu UNPROFOR-a Tomas Keremans kao očevidac koji je napisao da su Srbi briljantno oslobodili Srebrenicu, a to tvrde i drugi predstavnici međunarodne zajednice koji su u toku rata bili u BiH i u Srebrenici među kojima i Filip Morion.

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм