Željka Cvijanović

Odlazak Jerotića - veliki gubitak za srpsko društvo

  • 04.09.2018. 15:01

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je saučešće porodici preminulog akademika Vladete Jerotića i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), ističući da je taj erudita ostavio neprocjenjiv trag i da njegov odlazak predstavlja veliki gubitak za srpsko društvo.

"Sa iskrenim žaljenjem primila sam vijest o smrti Vladete Jerotića, srpskog akademika, ljekara, neuropsihijatra, psihoterapeuta i književnika", navela je Cvijanovićeva u telegramu saučešća. 

Iz SANU je saopšteno da je danas u Beogradu u 95. godini umro njen redovni član Vladeta Jerotić, istaknuti srpski ljekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik, svestrani erudita. 

Vladeta Jerotić rođen je 2. avgusta 1924. godine u Beogradu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a zatim je specijalizovao neuropsihijatriju. 

U Švajcarskoj, Njemačkoj i Francuskoj specijalizovao je psihoterapiju. Radio je više decenija kao šef Psihoterapeutskog odjeljenja beogradske bolnice "Dr Dragiša Mišović". 

Od 1985. do penzionisanja, kao profesor po pozivu, predavao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu. 

Vladeta Jerotić razvio je obimnu i plodnu publicističku djelatnost iz graničnih oblasti psihoanalize, psihoterapije, religije i filozofije.