Vlada Republike Srpske

"Odluka o prodaji potraživanja 'Birča' u skladu sa zakonom"

  • Извор: АТВ
  • 29.07.2022. 15:50

Vlada Republike Srpske konstatovala je da je njihova odluka o prodaji državnih potraživanja u FG "Birač" donijeta u skladu sa zakonom ali i uz mišljenje Pravobranilaštva Republike Srpske.

"Ovim zaključkom, Vlada Republike Srpske je obezbijedila adekvatan pristup svim samoinicijativnim ponudama za  otkup  potraživanja  republičkih  institucija  u  stečajnom  postupku  nad  imovinom  privrednog  društva  "Birač" a.d. Zvornik, a produženjem roka data je mogućnost da i drugi zainteresovani dostave svoje ponude" saopštili su iz Vlade RS.

Ističu da su oni na prijedlog Ministarstva finansija,  učinili sve da obezbijede naplatu potraživanja, u apsolutnom iznosu. 

"Poznato je da u stečajnom postupku naplata potraživanja dostizala eventualno sedam odsto, a Vlada Republike Srpske želi da naplati svoja potraživanja u apsolutnom iznosu. Prodajom potraživanja, Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srpske stvaraju mogućnost da se, dijelom naplaćenih sredstava, obezbijedi potpuna isplata penzija zaposlenima u 'Birču', što nije bilo moguće jer porezi i doprinosi nisu bili uplaćivani, kao i da se u cjelosti izmire potraživanja prema republičkim institucijama" navodi se u saopštenju..

Vlada Republike Srpske ovim zaključkom željela je da obezbijedi kvalitetno, transparentno i efikasno poslovanje, sigurna primanja zaposlenih, kao i ukupan napredak privrednih subjekata.

Ističu da su upoznati sa zahtjevima Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske, te će sa posebnom pažnjom razmotriti ove zahtjeve i obaviti razgovor sa predstavnicima ovog sindikata.


  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок