Fond solidarnosti

Odobreno 39 zahtjeva za liječenje djece u inostranstvu

  • 27.07.2018. 14:10

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, koji je počeo sa radom 1. januara, odobrio je do sada 39 zahtjeva za liječenje djece u inostranstvu za šta je izdvojeno oko 1.436.000 KM, rečeno je Srni u Fondu.

Iz Fonda navode da je riječ o 33 djece koja su upućena na liječenje ili dijagnostiku u inostranstvo, jer su za dvoje djece liječenja produžavana više puta, a zahtjev se mora podnijeti svaki put kada se produžava liječenje. 

Djeca su upućivana u referentne zdravstvene ustanove u Njemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji. Najveći broj zahtjeva odnosio se na genetska ispitivanja, dok su na liječenje djeca upućivana zbog tumora, leukemije i drugih teških oboljenja. 

Najveći iznos Fond solidarnosti je odobrio za transplantaciju koštane srži u Njemačkoj, i to oko 240 hiljada evra. 

Na računima Fonda solidarnosti, kako se navodi, trenutno se nalazi oko 3,2 miliona KM, stanje na računu svakodnevno se ažurira i dostupno je na sajtu Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, s ciljem potpuno transparentnog rada. 

Na tom sajtu vidljivi su i kompletni izvodi iz banaka, pa javnost može da prati i sve uplate i isplate sa računa, odobrene zahtjeve i slično. 

Radno tijelo Narodne skupštine Srpske koje vrši nadzor nad prikupljanjem i raspodjelom sredstava Fonda solidarnosti nedavno je prihvatilo informaciju Fonda solidarnosti o prikupljenim i utrošenim sredstvima u periodu od 1. januara do 31. maja i pružilo podršku radu Fonda, kao i pomoć u rješavanju evidentiranih problema. 

Ovo radno tijelo je o dosadašnjem radu Fonda, kao i problemima upoznala vršilac dužnosti direktora Fonda solidarnosti Jasminka Vučković. 

Nakon pola godine rada, a imajući u vidu broj zahtjeva i odobreni iznos sredstava, Fond solidarnosti je, kako je naglašeno, opravdao svoju ulogu i ostvario osnovni cilj zbog kojeg je i osnovana ova ustanova, a to je sistemsko rješavanje problema liječenja djece u inostranstvu. 

"Ono što je najbitnije, Republika Srpska je na ovaj način uspjela da za oboljelu djecu obezbijedi mogućnost liječenja i izlječenja u najpoznatijim svjetskim klinikama, što je od nemjerljivog značaja ne samo za roditelje, već našu cjelokupnu društvenu zajednicu", kažu u Fondu. 

Uporedo sa osnovnim, svakodnevnim, aktivnostima, u Fondu navode da su nastojali da sprovode i druge aktivnosti, a prvenstveno sa namjerom da obezbijede što više izvora prihoda za ovaj fond, kako se ne bi moglo desiti da liječenje djeteta bude upitno zbog eventualnog nedostatka novca. 

"U vezi s tim, već smo realizovali određene inicijative, poput omogućavanja i penzionerima da daju doprinos za liječenje djece. Na tome smo izuzetno zahvalni najstarijoj populaciji koja je izrazila interesovanje da daju svoj doprinos za Fond solidarnosti, kao i rukovodstvu Fonda PIO i Udruženju penzionera Srpske koji su to podržali", ističu u Fondu. 

Kako se dodaje, i Nova banka im je izašla u susret i ukinula je proviziju na sve gotovinske i bezgotovinske uplate za Fond solidarnosti. 

Da bi omogućili jednostavniji i dostupniji način svima koji žele da daju svoj doprinos Fondu solidarnosti, iz Fonda su obratili Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH sa zahtjevom za aktiviranje trajnog kratkog humanitarnog broja u okviru "M:tel" korisničke mreže, putem kojeg bi se mogla donirati jedna KM za Fond solidarnosti i realizacija ove aktivnosti je u toku. 

Fond solidarnosti se u proteklom periodu u svom radu suočavao i sa određenim problemima i izazovima, poput nepostojanja mehanizama kontrole uplate doprinosa, posebno kada je riječ o uplati doprinosa prilikom kupovine službenih automobila. 

Fond solidarnosti je počeo sa radom 1. januara, a finansira se posebnim doprinosima - iz budžeta Vlade Srpske, budžeta opština i gradova, od kupljenih automobila u javnom sektoru i neto plata zaposlenih u Srpskoj. 

Procenat koji se izdvaja od neto plata za Fond solidarnosti je 0,25 odsto, dok se iz budžeta Vlade, opština i gradova Srpske izdvaja 0,025 odsto.