Tradicionalna manifestacija

Održana Nevesinjska olimpijada

  • 11.08.2019. 19:30

Najvještiji i najhrabriji danas su se sjatili na Bratački lug kod Nevesinja. Održana je 144. Nevesinjska olimpijada, a posjetioci su imali u čemu da uživaju.

Skakalo se u vis i u dalj, trčalo se u džaku, a pelo se i na stub, bacao se kamena s ramena, a snaga se odmjerila i u potezanju konopa.

Već 144 godine Bratzački lug u Nevesinjskom polju pravo je borilište vitezova. Ni ove godine visoke temperature nisu spriječile brojne posjetiocerima sa svih strana da dođu i uživaju u čarima Nevesinjske olimpijade.

Posebne su čari svake godine učestvovati na ovoj olimpijadi kažu mladići koji pređu kilometre da se oprobaju u raznim disciplinama. Učesnici su stigli iz svih država regiona.

"Danas vrućina, ali najljepši vašar je ovdje u Nevesinju. Kako se pripremate? Pa sin i ja treniramo svaki dan, skačemo".

"Peta godina sam ovdje, nada se da će biti još 55. Dokle me snaga služi do tada ću dolaziti ovdje", rekli su učesnici. 

Najviše pažnje izazovu konjičke trke, a najviše smijeha skakanje na mijeh. Ipak učesnici kažu da imaju taktiku koju ne otkrivaju, napominju da je svaka disciplina na Nevesinjskoj olimpijadi teška na svoj način.

"Drugu godinu za redom osvajam, odnosno probijam mješinu. Da li je teško? Pa u suštini sve je teško da je lako bilo bi prijavljenih 20 ili 30, a nas se prijavilo svega trojica".

"Mogu vam reći da je danas paklen, za mene baš težak dan, ovdje je najjača konkurencija na daleko, malo me je preovladao umor uzeo sam dva zlata i jedno srebro", istakli su takmičari. 

Nevesinjci danas najponosiniji, svi do jednog došli su na Bratački lug jer je to tradicija kažu u ovoj hercegovačkoj varošici. Održati ovako dugu tradiciju nije lako, ali je veliki ponos kaže načelnik Milenko Avdalović.

"Sigurno da Nevesinjska olimpijada ima svoju ulogu i u očuvanju vjere, istorije i tradicije, ali više mislim da ova manifestacija služi za očuvanje tog viteštva na koje se mi vrlo često pozivamo", istakao je Milenko Avdalović, načelnik Nevesinja.

Nevesinjska olimpijada trajala je sedam dana, a ove godine trakmičilo se u rekordne 53 discipline, nagradni fond iznosio je oko 35.000 maraka. Sve je podržala i Vlada Republike Srpske, a predsjednik Radovan Višković svečano je otvorio ovu manifestaciju.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија