"Dani Filozofskog fakulteta"

Održana svečana akademija povodom 800 godina autokefalnosti SPC FOTO

  • 20.05.2019. 22:16

U Palama je večeras održana svečana akademija povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC) na kojoj je nastupilo 25 studenata Bogoslovskog i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Akademija je održana u Kulturnom centru Pale uz blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, u okviru manifestacije "Dani Filozofskog fakulteta".

Mitropolit Hrizostom je rekao da je ovo istorijska godina koju žele da obilježe Srbi širom svijeta i pozovu na duhovnu obnovu srpskog naroda.

Njegovo visokopreosveštenstvo naglasio je 800 godina od autokefalnosti SPC i isto toliko godina od osnivanja Mitropolije dabrobosanske prilika za sjećanje na sve sveto, čestito, dobro, plemenito.

"Sveti Sava i SPC su zaslužili da se sjetimo svega što je za 800 godina bivalo, nestajalo i ponovo postajalo. Mi smo u jednom lancu postojanja, borbe da sačuvamo sebe kao narod, sa bogatom duhovnom, kulturnom tradicijom", istakao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit je pohvalio studente Bogoslovskog fakulteta u Foči i Filozofskog fakulteta na Palama koji su dali svoj doprinos obilježavanju ovog jubileja.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović izjavio je novinarima da je 800 godina autokefalnosti SPC praznik koji se tiče srpske državnosti i srpskog naroda.

"Zadovoljstvo mi je što su studenti Filozofskog fakulteta u saradnji sa kolegama sa Bogoslovskog fakulteta pokazali aktivizam i kreativnost da organizuju ovakvu akademiju, koja je početak obilježavanja 800 godina od autokefalnosti SPC", istakao je Mastilović.

On je naglasio da je crkva najvažniji činilac u istoriji srpskog naroda koja je preživjela tursku najezdu i uspjela da u tim vijekovima robovanja održi narod u vjeri i u srpskoj naciji.

Predsjednik Saveza studenata Bogoslovskog fakulteta u Foči Srđan Ždralo rekao je da je program bio raznolik i da su dva mjeseca radili na realizaciji ovog velikog projekta, obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC.

On je naveo da su nastupali pojci Bogoslovskog fakulteta, Hor Filozofskog fakulteta, kao i besjednička sekcija ovih fakulteta.

Svečanoj akademiji, osim sveštenstva SPC, prisustvovali su i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, načelnici opština Istočno Novo Sarajevo i Pala Ljubiša Ćosić i Boško Jugović, kao i predstavnici javnog, kulturnog i političkog života.

Тагови:
  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм