Banjaluka

Održano takmičenje u parakonjaništvu

 • 01.10.2018. 17:31

U organizaciji Sportske organizacije “Energija života” protekli vikend održano je takmičenje u parakonjaništvu. 

U okviru ovog takmičenja, u subotu 29.9.2018. održano je “Prvenstvo Republike Srpske u parakonjaništvu”, a u nedelju, 30.9.2018. “Balkansko takmičenje u parakonjaništvu”. Na takmičenju je učestvovalo ukupno 12 lica sa poteškoćama u razvoju invaliditetom iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Svi takmičari su prethodno prošli program terapije i aktivnosti uz pomoć konja te tako stekli sposobnost da jašu. Na pomenutom takmičenju nadmetali su se u tri kategorije.

Na Prvenstvu Republike Srpske u parakonjaništvu u kategoriji C prvo mjesto osvojila  je Nada Maleš, u kategoriji B prvo mjesto osvojila je Vasilija Živković, a u kategoriji A Marko Nikolić.

Na Balkanskom takmičenju u parakonjaništvu prvo mjesto u A kategoriji je Marko Jorganović iz Banja Luke, u B kategoriji Vidan Ristić iz Beograda i u C kategoriji Anđela Pralas iz Gruda.

“Ovo takmičenje je veoma značajno za razvoj parakonjaništva u Republici srpskoj ali u regionu. Naša organizacije je prošle godine prva u regionu počela sa organizacijom ovakve vrste takmičenja s ciljem pokretanja saradnje među organizacijama koje se bave terapijama uz pomoć konja, hipoterapijom jer su baš te organizacije mjesto gdje stasavaju takmičari za parakonjaništvo. Ove godine slično takmičenje se održalo i u Beogradu u okviru međunarodnih olimpijskih igara za lica sa invaliditetom, a mi se nadamo da će nas iduće godine slijediti još neka od država u regionu. Osnovni motiv za sve ovo jeste predstavljanje mogućnosti naših takmičara kao I izuzetno velika sreća i zadovoljstvo naših takmičara koji su veoma su ponosni na svoje sposobnosti, što i nas i njihove roditelje čini veoma srećnim. Ovom prilikom se želimo zahvaliti Triglav osiguranju kao generalnom sponzoru ovog takmičenja, Ministarstvu porodice, omladine i sporta koji su pokazali veliko razumijevanje i pružili nam podršku u organizaciji ovih takmičenja i ove godine”, rekla je Slavica Kecman, predsjednik organizacionog odbora i licencirani voditelj terapijskog jahanja.

Parakonjaništvo podrazumijeva dresurno jahanje za osobe sa invaliditetom te spada u konjičku disciplinu koja se godinama razvija ravnopravno sa ostalim disciplinama Međunarodne konjičke federacije (FEI). 

Za razliku od nekih drugih sportova, ova konjička disciplina može uključiti sportiste u najtežim stanjima i sa najtežim oštećenjima organizma, slijepe, gluve i one koje koriste invalidska kolica kako bi se mogli kretati.
 

 • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

  ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Кето кухињица

  ''Кето кухињица

 • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.