Banjaluka

Održano takmičenje u parakonjaništvu

  • 01.10.2018.17:31

U organizaciji Sportske organizacije “Energija života” protekli vikend održano je takmičenje u parakonjaništvu. 

U okviru ovog takmičenja, u subotu 29.9.2018. održano je “Prvenstvo Republike Srpske u parakonjaništvu”, a u nedelju, 30.9.2018. “Balkansko takmičenje u parakonjaništvu”. Na takmičenju je učestvovalo ukupno 12 lica sa poteškoćama u razvoju invaliditetom iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Svi takmičari su prethodno prošli program terapije i aktivnosti uz pomoć konja te tako stekli sposobnost da jašu. Na pomenutom takmičenju nadmetali su se u tri kategorije.

Na Prvenstvu Republike Srpske u parakonjaništvu u kategoriji C prvo mjesto osvojila  je Nada Maleš, u kategoriji B prvo mjesto osvojila je Vasilija Živković, a u kategoriji A Marko Nikolić.

Na Balkanskom takmičenju u parakonjaništvu prvo mjesto u A kategoriji je Marko Jorganović iz Banja Luke, u B kategoriji Vidan Ristić iz Beograda i u C kategoriji Anđela Pralas iz Gruda.

“Ovo takmičenje je veoma značajno za razvoj parakonjaništva u Republici srpskoj ali u regionu. Naša organizacije je prošle godine prva u regionu počela sa organizacijom ovakve vrste takmičenja s ciljem pokretanja saradnje među organizacijama koje se bave terapijama uz pomoć konja, hipoterapijom jer su baš te organizacije mjesto gdje stasavaju takmičari za parakonjaništvo. Ove godine slično takmičenje se održalo i u Beogradu u okviru međunarodnih olimpijskih igara za lica sa invaliditetom, a mi se nadamo da će nas iduće godine slijediti još neka od država u regionu. Osnovni motiv za sve ovo jeste predstavljanje mogućnosti naših takmičara kao I izuzetno velika sreća i zadovoljstvo naših takmičara koji su veoma su ponosni na svoje sposobnosti, što i nas i njihove roditelje čini veoma srećnim. Ovom prilikom se želimo zahvaliti Triglav osiguranju kao generalnom sponzoru ovog takmičenja, Ministarstvu porodice, omladine i sporta koji su pokazali veliko razumijevanje i pružili nam podršku u organizaciji ovih takmičenja i ove godine”, rekla je Slavica Kecman, predsjednik organizacionog odbora i licencirani voditelj terapijskog jahanja.

Parakonjaništvo podrazumijeva dresurno jahanje za osobe sa invaliditetom te spada u konjičku disciplinu koja se godinama razvija ravnopravno sa ostalim disciplinama Međunarodne konjičke federacije (FEI). 

Za razliku od nekih drugih sportova, ova konjička disciplina može uključiti sportiste u najtežim stanjima i sa najtežim oštećenjima organizma, slijepe, gluve i one koje koriste invalidska kolica kako bi se mogli kretati.