Добили информације

Огласила се агенција из БиХ: Сланину продавали са "халал" сертификатом

  • Извор: Агенције
  • 20.12.2023. 17:30

Агенција за Сертификовање халал квалитета БиХ упозорила је јавност да је дошло до злоупотребе заштитног знака халал квалитета на свињском производу "Деликатес хамбуршка сланина“ компаније Месо-промет доо Бијело Поље (Франца).

“Запримили смо информацију од конзумента да су у продајним објектима у Подгорици примијетили овај производ који је означен заштитним знаком халал квалитета. Одмах смо контактирали компанију Месо-промет доо како бисмо добили информације о наведеном случају, те провјерили истинитост навода да се на харам производима налази знак халал квалитета и да уколико потврде истинитост навода одмах предузму мјере повлачења производа из продајних објеката", навели су у агенцији и додали:

"Добили смо информацију од компаније да се производ налазио у продајним објектима у Црној Гори те да је исти одмах повучен из продаје".

Како истичу, халал сертификовање врше у складу с процедуром која је усклађена са међународним стандардима.

“Процесом халал сертификовања обухваћени су погони за клање и прераду говеђег, пилећег и пурећег меса који су физички одвојени од погона за харам производе. За производе који су усклађени са захтјевима халал стандарда Агенција је издала Халал сертификат и одобрила Листу халал сертификованих производа на које се смије аплицирати Халал знак. Листа халал сертификованих производа се може провјерити на страници Агенције”, објаснили су они те наставили:


Куд ћеш таква у цркву: Млада шокирала стајлингом

Куд ћеш таква у цркву: Млада шокирала стајлингом

“У складу са горе наведеним чињеницама, очигледно је да спорни производ Агенција није халал сертификовала нити издала одобрење за кориштење знака халал квалитета. Производ који има и најмањи удио свињског меса не може бити халал сертификован. У конкретном случају се ради о великом пропусту и грешци компаније приликом које је харам производ означен знаком халал квалитета".

Како кажу, у складу са процедуром, Агенција је издала хитни налог за спровођење аудита на лицу мјеста, гдје ће њихови овлаштени аудитори утврдити чињенице које су довеле до злоупотребе халал знака Агенције.

“У складу с резултатима аудита, предузећемо одговарајуће мјере у складу са уговором о сертификовању халал квалитета и Процедуром халал сертификовања, те о томе обавјестити јавност. Агенција за сертификовање халал квалитета је у циљу спречавања злоупотребе заштитног знака исти заштитила код Института за интелектуалног власништва БиХ и на међународном нивоу код ВИПО Института у Женеви”, поручили су из ове агенције.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)