Banjaluka

Oglasilo se Ministarstvo o užasnim uslovima na ekskurziji banjalučkih učenika

  • Извор: АТВ
  • 30.05.2022. 15:39

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske poručilo je da je nedopustivo da učenici tokom ekskurzija budu smješteni u neadekvatnim i neprihvatljivim uslovima.

Ministarstvo je reagovalo nakon informacija da su učenike banjalučke Osnovne škole "Branko Radičević" u Hotelu Putnik u Novom Sadu na ekskurziji dočekali katastrofalni uslovi.

Učenici su ostali šokirani kada su ugledali okrvavljenu posteljinu i smeće prilikom ulaska u sobu, da bi tek nakon pisanja medija oni dobili nove sobe.

"Na osnovu brojnih saznanja i pritužbi roditelja učenika na uslove boravka i putovanja učenika u okviru izvođenja đačkih ekskurzija i škola u prirodi, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uputilo je dopis svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj kojim im je ukazalo na neophodnost većeg angažovanja na obezbjeđenju odgovarajućih uslova smještaja, ishrane i boravka učenika na ugovorenim destinacijama gdje se realizuju navedene aktivnosti. Takođe je upućen dopis Asocijaciji turističkih agencija Republike Srpske kojim je ukazano na neophodnost u strogom pridržavaju uslova putovanja i ugovorenih obaveza kada je riječ o realizaciji ekskurzija i škole u prirodi za učenike", naveli su u Ministarstvu.

"Ministarstvo prosvjete i kulture smatra nedopustivim da učenici budu smješteni u neadekvatnim i neprihvatljivim uslovima, te podsjeća da roditelji učenika, kao ugovorna strana, podliježu svim pravima i obavezama koje proističu iz ugovora i Opštih uslova putovanja, a u skladu sa Zakonom o turizmu, odnosno Zakonom o zaštiti potrošača. U tom smislu, najoštrije osuđuje svako kršenje pomenutih zakona, te zahtijeva da se turističke agencije, odabrane od strane škola kao izvođači đačkih ekskurzija i škola u prirodi, strogo pridržavaju uslova putovanja i ugovorenih obaveza", dodali su.

U saopštenju se ističe da su organizatori ekskurzija u slučaju nedostataka dužni da u što kraćem roku te nedostatke ispune.

"Napominjemo da su, prema Pravilniku o načinu organizovanja proširenog programa i Pravilniku o izvođenju ekskurzija i izleta, organizatori ekskurzija i škola u prirodi rukovodstva škola koja, u saradnji sa savjetima roditelja i učenika, ugovaraju određene destinacije sa turističkim agencijama i u tom smislu snose odgovornost za pripremu, organizovanje i izvođenje ovih aktivnosti sa učenicima", kažu u Ministarstvu i dodaju:

"U slučaju eventualnih propusta u samoj organizaciji i realizaciji ekskurzija i škola u prirodi, organizatori iz škola i turističke agencije dužni su da ih što prije otklone, te obezbijede sigurnost i zaštitu zdravlja učenika i nastavnika".

Ministarstvo je naložilo odgovornim licima u školama da izvrše detaljne provjere ispunjenosti uslova putovanja.

"Ministarstvo prosjete i kulture Republike Srpske ne može snositi odgovornost za nepoštivanje ugovornih prava i obaveze između škola i turističkih agencija, te je nalažilo da odgovorna lica u školama izvrše detaljnu provjeru i ispunjenost uslova putovanja prije potpisivanja ugovora o realizaciji putavanja u okviru izvođenja ekskurzija i škole u prirodi", zaključili su. 

Тагови: