Rekonstruisano odjeljenje

Onkološki pacijenti iz Doboja više ne moraju da putuju u Banjaluku

  • 27.09.2018. 19:26

Umjesto na onkologiji u Banjaluci, pacijenti dobojske regije ubuduće će terapiju primati u dobojskoj bolnici. Nakon šest godina, dnevna bolnica, kroz koju je mjesečno prolazilo više od 200 pacijenata, prerasla je u hospitalnu.

"To je ta kontinuirana terapija, odnosno da se pacijenti primaju i mogu imati 24 satni nadzor sestre odnosno ordiniranje terapije tokom 24 odnosno 48 sati", istakal je Nataša Đeklić Matković, onkolog JU Bolnica Doboj. 

To je zahtijevalo opremanje dodatnih soba i prosotrije za rastvaranje citostatika. Nabavljeni su i specijalizovnai kreveti. 

"Napravili smo i obezbijedili još dvije prostorije, prostoriju za muške i ženske pacijnte, u koje će biti ubačeni od 2-4 kreveta i vrijednost tih radova je pet do deset hiljada maraka", istakao je Milorad Živković, direktor JU Bolnica "Sveti apostol Luka" Doboj. 

Prije pola godine formiran je konzilijum za maligne bolesti. Sastajao se na 15 dana, a broj pacijenata rastao na tridesetak. Zato će od 1. oktobra raditi semdično, a saradnja sa kolegama iz Banjaluke se nastavlja. 

"Nadam se od sledećeg mjeseca da će i sami moći jedan dio tih pacijenata da konzilijumima raditi ono što zahtijeva radioterapiju posebne protokole dolazićemo mi i dalje na 15 dana", istakla je Zdenka Gojković, nacionalni koordinator za maligne bolesti. 

"Žao mi je svih onih pacijenata koji su izloženi ovom vidu liječenja, ali evo mi smo učinili i činimo sve što je moguće da taj čin i samo liječenje činimo dostupnijim", istakao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS. 

Smanjuju se i troškovi pacijentima, a dobojska bolnica poboljšava broj i kvalitet usluga. Nedostaje još onkologa, ali je stiglo obećanje za specijalizaicje. Sa pacijentima sada rade jedan onkolog, ljekari opšte prakse i pet sestara. 
 

Тагови:
  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.