Za mršavljenje

Opasan čaj se prodaje na OLX, zabranjen u EU

  • Извор: Кликс
  • 11.09.2023. 18:07

Trex tea, čaj koji se koristi za mršavljenje, zbog štetnih sastojaka zabranjen je na tržištu zemalja Evropske unije, dok se u BiH do njega može doći uz pomoć dva klika.

Iako nema potrebne dozvole i nije registrovan u BiH čaj se može kupiti putem društvenih mreža.

Naime, nakon što su se korisnici ovog čaja žalili na iste nuspojave poput sušenja usta i aritmije u Francuskoj je izvršena analiza kojom se utvrdilo da čaj sadrži sastojke sibutramin i sildenafil koji nisu navedeni na ambalaži.

Filmska potjera u Sarajevu: Policija jurila stranca, u ruci imao nož

Filmska potjera u Sarajevu: Policija jurila stranca, u ruci imao nož

Sibutramin suspreže apetit, a njegovu upotrebu je zabranila Evropska agencija za lijekove, zbog čega je prethodno sa tržišta povučena i “zelena kafa” koja se koristila za mršavljenje.

Sildenafilom je osnovni sastojak vijagre, a u kombinaciji sa sibutraminom može biti koban.

Indira Đukanović jedna je od korisnica ovog čaja, a govorila je o nuspojavama ovog čaja koje su se kod nje pojavile, zbog čega je prekinula njegovu primjenu.

Aco Pejović spasio život Miliću Vukašinoviću

Aco Pejović spasio život Miliću Vukašinoviću

Čaj je, kaže, naručila putem Instagrama i imala je namjeru da ga duži vremenski period koristi. U jednoj kutiji dođe 60 vrećica, a dnevno se konzumiraju dvije.

Pojava aritmije

– Ostalo mi je još 12 kesica, više ga nisam mogla piti. Jednostavno to više nisam bila ja, nisam spavala, postala sam hiperaktivna. Na početku se to pomiješa s osjećajem da ste lakši, jer se zaista izgubi apetit. Nakon nekog vremena mi se pojavio u ustima metalni okus, kojeg se bilo nemoguće riještiti. Tada sam odlučila da ga prestanem piti – rekla je Đukanovićeva.

Veliki požar u fabrici Fero Keš

Veliki požar u fabrici Fero Keš

Dodaje da su joj se pojavile i blage aritmije te da je sa svojim iskustvom izašla u javnost kako bi apelovala na nadležne institucije da vrše kontrole i da građani budu upućeni šta trebaju uraditi kada naiđu na sumnjiv proizvod i gdje ga mogu prijaviti.

Iz Agencije za sigurnost hrane BiH su potvrdili da ovaj čaj nije registrovan te se distribuiše ilegalno.

Sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a sutra u Banjaluci

Sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a sutra u Banjaluci

– Uvidom u bazu podataka Agencije za sigurnost hrane BiH, o dodacima prehrani, navedeni proizvod nije pronađen na listi registrovanih, što znači da ukoliko se distribuiše, distribuiše se na nepropisan način. Sastav proizvoda, odnosno indicije o sadržaju materija koje hrana ne smije sadržati, potvrđuju se uzorkovanjem i analizom uzetih uzoraka – rekli su iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Dodaju da do sada nisu zaprimili obavještenje o spornosti proizvoda, niti od EU RASFF EC, niti od nadležnih organa drugih zemalja iz regije.

Mjerenje gledanosti u BiH: Problem nije u zakonu, nego u mjeriteljima

Mjerenje gledanosti u BiH: Problem nije u zakonu, nego u mjeriteljima

– Iz mjera predostrožnosti, upućen je zahtjev nadležnim inspekcijskim organima za pojačanim mjerama kontrole proizvoda, kako u unutrađnjem tako i u prekograničnom prometu – zaključili su iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Ugašena stranica

S obzirom na to da su ovi čajevi dostupni putem Fejsbuka, ali i veb stranice te da ih je lako naručiti kontaktirani su prodavači i upitani ko su distributeri čaja, da li je registrovan u BiH, da li je prošao potrebne promjene te da li su na njemu istaknuti svi sastojci.

Jedan od prodavača kazao je da imaju samo certifikat iz Turske te da čaj nije registrovan u BiH. Detaljnije o čaju nije želio govoriti, a kako je kazao ne zna ni da li sadrži navedene sporne sastojke.

"Šamar" bez presedana: Sada je sve jasno

Ubrzo je Fejsbuk stranica putem koje je vršena prodaja ovog čaja deaktivirana.

Podsjetimo, u avgustu je na graničnom prelazu Gradina u autobusu koji vozi na liniji Turska – BiH pronađeno 50 kutija čaja za mršavljenje Trex tea, piše Klix.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: