У току истрага

Оптужбе у БиХ: Љекари писали себи дежурства и добијали плате до 10.000 КМ

  • Извор: Агенције
  • 04.03.2024. 11:58

Унско-сански кантон и Кантонална болница Др Ирфан Љубијанкић у Бихаћу већ годинама имају исте проблеме. Највећи – мале плате.

Ипак, према посљедњим информацијама које стижу из овог кантона, чини се да су неки љекари ниским платама сами одлучили стати у крај, па су уписујући себи приправности и дежурства и када то нису - добијали плате и до 10 хиљада марака. Тренутно је у процесу испитивање ситуације.

Протеклих дана у Бихаћу гласине - из Кантоналне болнице на видјело је изашла информација да су поједини љекари себи уписивали дежурства и приправности чак и онда када нису били на послу. Осим што се тако испоставило да дежурају и по 20 дана заредом, њихове плате су више од 10 хиљада марака.


Браћа погинула на мотору

Браћа погинула на мотору

Информације се провјеравају, а из Синдиката љекара кажу да ово не могу прешутјети.

"Неки љекари су добили енормне плате, упитно је вођење евиденције о присуству на раду. Захтијевам од надлежних - директора, Управног одбора, других институција система - да што прије проведу истрагу о томе", казао је Амир Рекић, предсједник Синдиката љекара и стоматолога УСК-а.

Став управе болнице да је ријеч само о нагађањима. Кажу, плате се исплаћују на основу колективног уговора, но на оним одјељењима на којима ради само један љекар - има одступања, извјештава "ФТВ".

"Има проблем гдје је одјељење и гдје је само један љекар. Тај љекар живи буквално 24 сата у болници и нормално је да он кроз систем рада има енормно високу плату у односу на остале раднике - зато што је он сваки дан на послу", објашњава Хајрудин Хавић, директор Кантоналне болнице у Бихаћу.


Рјешавање проблема саобраћајне инфраструктуре у Требињу - шта се све ради

Рјешавање проблема саобраћајне инфраструктуре у Требињу - шта се све ради

Је ли ријеч о јавној тајни, потпуно нормалној пракси или нагађањима - мишљења су подијељена. Иако, наводно, не постоји ништа спорно, истрага се свеједно проводи. Осуде стижу, али и питање хоће ли новац бити враћен?

"Како се то могло дешавати, је ли у том неком ланцу или хијерархији у установи дошло до пропуста и неправилног евидентирања? Уколико јесте - да се они који су то радили казне, а да се тај новац врати. Синдикат најоштрије осуђује такву праксу", поручује Рекић.

Из ресорног министарства још не желе пред камере – ипак, кажу, у договору са директором, у току је анализа додјеле дежурстава. А, док се не деси нешто конкретно, за грађане остаје само једно питање - колико дежурстава у мјесецу је потребно да се коначно смање листе чекања?

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.