Istraživanja

Osnivač Mense upozorava: Mozak djece je postao drugačiji, svaka generacija manje empatična

  • Извор: Танјуг
  • 16.05.2023. 22:07

Mi kao društvo nismo shvatili šta se sprema i šta se dešava, a to je zapravo dramatična promjena okruženja, objasnio je Ranko Rajović

Istraživanja su pokazala da je mozak djece postao drugačiji i da taj problem mora da se sagleda iz više uglova, rekao je danas autor NTC programa i osnivač Mense Ranko Rajović.

On je za Tanjug istakao da svaka nova generacija djece ima manjak empatije, da gube granice i da se ponavljaju ekstremni slučajevi, ali da to nije slučaj samo u Srbiji već i u svijetu.

"Nije to samo kod nas problem. I u Sloveniji je u vršnjačko nasilje doseglo nezamislive razmjere. To znači da mi kao društvo nismo shvatili šta se sprema i šta se dešava, a to je zapravo dramatična promena okruženja. Jako se brzo mijenja okruženje i mi kao društvo nismo bili spremni za to", ocijenio je on.

Vrbas premašio kotu redovne odbrane od poplava za 56 centimetara

Vrbas premašio kotu redovne odbrane od poplava za 56 centimetara

Smatra da roditelji pretjeruju u prezaštićenju djece, ne daju djetetu da padne, da se popne na drvo, a takođe kupuju djeci sve što žele i sve im dopuštaju, što kod djeteta može da izazove nizak prag tolerancije, veliku frustraciju, bijes i agresivnost u slučaju kada ne dobije sve što poželi, kako je naviklo.

Rajović kaže da roditelji takođe imaju tendenciju da forsiraju djecu da budu najbolji, da imaju najbolje ocjene, vode ih na nekoliko aktivnosti što je, kako objašnjava, besmisleno jer dijete mora da ima svoje vrijeme za igru i za druženje.

Izdata nova meteo upozorenja za građane

Izdata nova meteo upozorenja za građane

"Bez te socijalizacije gubi se komunikacija između djece, i oni se sele u virtuelni svjet gdje se ne zna šta ih čeka i kako oni tamo provode slobodno vrijeme", objasnio je osnivač Mense i neuroendokrinolog.

Dodaje da se čovjek uspravio kako bi hodao, pa upravo ta aktivnost koja najviše utiče na rast i razvoj djeteta.

Pratite nas i putem Vibera

Тагови: