Skandalozno

Osnovce u Tuzli uče da su Srbi agresori

  • Извор: АТВ
  • 15.03.2022. 19:10

Učenici devetog razreda osnovnih škola u Tuzli, ubuduće će učiti da su Srbi izvršili agresiju na BiH. To, između ostalog, stoji u dodatku udžbenika istorije koji je promovisalo kantonalno ministarstvo prosvjete. Kreiranje udžbenika inicirao je odbornik u tuzlanskoj kantonalnoj Skupštini. Ne vidi ništa sporno u tome da se istom podučavaju i mlađi osnovci.

„Naši učenici, ako su u nekom bivšem sistemu od prvog razreda učili i bili podučavani kulturno istorijskim događajima iz prošlosti zašto to ne bi naši učenici radili pa i od nižih razreda, ali opet prilagođeno naspram onog što je njihov uzrast“, rekao je Midhat Čaušević, odbornik u Skupštini kantona Tuzla.

Interesantno je da je jedan od autora dodatka, Nazim Ibrahimović, bio pripadnik tzv. Armije BiH od 92. do 95. godine. Interesantno je, kaže i direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina, da se u jednom dijelu udžbenika govori da je zasnovan na činjenicama, a u drugom se te činjenice izvrću. Kako je moguće, pita Milorad Kojić, da su oni čiji su preci živjeli na ovim prostorima mogli da izvrše agresiju sami na sebe.

„Ako govorimo o agresiji, onda možemo logično da postavimo pitanje da li su one sandžaklije koji su došli u BiH, izvršili agresiju na nas koji vijekovima živimo ovdje. Očigledno, klasična želja za indoktrinacijom mlađih generacija i neprikazivanjem istine o ratu devedesetih godina“, rekao je Kojić.

U tuzlanskom ministarstvu tvrde da je dodatak u kojem se pominje srpska agresija usklađen sa nastavnim planom i programom. Izdavačka kuća će ga narednih dana distribuisati svim školama u kantonu.


Тагови: