Храм Светог Саве

Освештан највећи православни храм у БиХ - испуњен вишевјековни завјет Фочака

  • Извор: АТВ
  • 26.11.2023. 19:05

Велики благослов и неизмјера радост. Tако вјерници описују свечани чин освећења највећег првославног храма у БиХ - Храма Светог Саве у Фочи.

Грандиозна црква, камен по камен, зидана је прилозима вјерника и уз помоћ бројних донатора, те уз подршку општинског и републичког буџета. Грамата којом је проглашен кумом храма додијељена је предсједнику Српске.

Фоча је у средњем вијеку имала двије цркве у средишту насеља. Турци су их порушили, да би половином 19 вијека дозволили градњу Храма Светог Николе, али не у чаршији, већ високо у брду, у тадашњој Српској Вароши.

Вишевјековна жеља и вишевјековни завјет правсолавних Фочака да у средишту свог града имају првославни храм коначно је остварен. Ово је један од најзначајнијих догађа у историји Фоче, сложни су у оцјени њени житељи.

Патраијарх Порфирије донио је поруке мира, поруке љубави и разумијевања. Патраијарх је истакао да је храм мјесто гдје сваки вјерник треба да оствари прије свега мир и хармонију са самим собом, а затим и са сваким из свог окружења. 

На Фочу и Републику Српску излио се велики балгослов, поручио је патраијарх.

Изградњом велелепног храма на десној обали Ћехотине исправљена је историјска неправда. Завјетни храм подигнут је у близини, а можда и на самом мјесту, гдје се још прије Турака налазио манастир, који је био једно од сједишта милешевског митрополита.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)