Spomenik poginulim borcima

Osveštano novoizgrađeno spomen obilježje u Donjoj Vrućici

  • 06.10.2018. 20:38

Novoizgrađeno spomen obilježje poginulim borcima Donje Vrućice kod Teslića danas je osveštano uz prisustvo porodica poginulih boraca i velikog broja mještana.

Spomen obilježje poginulim borcima osveštao je protojerej stavrofor Miro Đukarić.

"Osvećeno je ovo spomen obilježje, u slavu Božiju, a za pokoj duša nastradalih vojnika i vojskovođa ovog kraja, odnosno mještana Donje Vrućice. Oni su u periodu od 1992. do 1995. godine postradali za vjeru i otadžbinu", rekao je protojerej stavrofor Miro Đukarić.

 
On je naglasio i da je danas veliki praznik za pravoslavni narod, jesenje, odnosno Miholjske zadušnice.
 
"To je dan kada naš blagočestivi hrišćanski pravoslavni narod, srpski narod, izlazi na svete liturgije za upokojene, prisjeća se svojih milih i dragih, a zatim izlazi na grobna mjesta gdje se obavljaju pomeni, odnosno molitve. Veliki dan kada bi svaki pravoslavac trebao da se prisjeti svojih milih i dragih, a usnulih u Gospodu", rekao je protojerej stavrofor Miro Đukarić.

 
Slaven Ristić, inicijator izgradnje spomen obilježja i mještanin Donje Vrućice, kaže da je u tom mjestu stradalo devet boraca u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.
 
"Nama je veoma drago što su se porodice poginulih boraca i mještani odazvali u ovolikom broju uprkos raznim osporavanjima i smetnjama pri izgradnji od strane lokalnih vlasti i nekih drugih ljudi. Drago nam je što smo sve to uspjeli da izguramo uz pomoć dobrih ljudi koji su nam pomagali i dali nam punu podršku pri izgradnji ovog spomenika", rekao je Ristić i dodao da je izgradnja spomenika finansirana dobrovoljnim donacijama.

 
Podsjećamo, ranije je opštinska inspekcija u Tesliću zabranila izgradnju spomenika uz tvrdnju da inicijatori nemaju potrebnu dokumentaciju. Uprkos zabrani gradnje mještani su, uz saglasnost porodica poginulih boraca, završili izgradnju spomen obilježja koje je danas i osvećeno.