"Ствари које не можеш промијенити"

Отац Предраг Поповић објаснио зашто никог не треба да жалимо

  • Извор: Блиц
  • 28.12.2023. 17:03

Иако психолози, психотерапеути и психијатри тврде да је наше понашање условљено дешавањима у дјетињству и свака сеанса креће управо сјећањима на најраније године, отац Предраг Поповић, који се не устручава да изрази своје мишљење, има потпуно другачије виђење у вези са овом темом.

У свом обраћању путем друштвених мрежа отац Предраг је без устручавања истакао да нам лоша стартна позиција по рођењу, дјетињство које не памтите по лијепом, родитељи који нису били идеални, па чак и урушено здравствено стање или тешке болести нису изговор за понашање или дјеловање.

Он сматра да је сваки појединац одговоран за себе и да све оно што јесмо или нисмо, као и оно што смо жељели да постанемо, али нисмо успјели, резултат наших одлука, па да због тога не треба да имамо осјећај сажаљења ни према коме.

- Немојте да жалите никога. Свако је изабрао свој живот какав ће да живи, колико год да је тежак онако како живи сад. Имао си тешко дјетињство? Ниси имао овакво лијепо дјетињство као отац Иван и ја? Добро, у реду. Мајка те је оставила? Родитељи ти не ваљају? Болестан си? То су ствари које не можеш да промијениш – започео је своје излагање у оштром тону отац Предраг Поповић.

Даље је навео шта је оно на шта имамо моћ да утичемо, преноси Жена Блиц.

“Узми живот у своје руке”

- Ипак, какав ћеш да будеш данас, какав ћеш да будеш сваки дан до краја свог живота – ту се директно ти питаш. То нема везе са твојом мајком, нема везе са попом или са твојим лошим дјетињством. То има везе са тобом и твојом одлуком да узмеш живот у своје руке. Да радиш, помажеш. Да будеш добар. Да будеш насмијан. Да волиш друге људе. Да идеш на литургију. И нека те преваре. Научи. Сљедећи пут буди мудрији. То је живот вриједан помена. Господ ће ти помоћи и дати по твојој мјери. У супротном – ако ти Бог не даје, ти узимаш оно што желиш – рекао је.

Обраћање поштоваоцима његовог размишљања и његових ријечи завршио је навођењем појединих примјера из праксе разговарања са људима који му долазе да потраже савјет или да се исповједају.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.