Tražiće se da se ukloni

Otrkrivena spomen-ploča Srbima ubijenim na Kazanima

  • Извор: АТВ
  • 15.11.2021. 19:21

Sarajevo će se s tugom i poštovanjem sjećati svojih ubijenih sugrađana. Tako piše na ploči koju su postavile sarajevske vlasti, prećutkujući glavnu činjenicu ko ih je i zašto ubio. Do skoro niko nije htio i da prizna da su u Sarajevu, samo zbog svog imena, prezimena i vjere, stradali Srbi. Na ploči koju sarajlije nazivaju spomenikom nalazi se svega petnaest srpskih imena. Otkrili su ga čelnici Sarajeva, zajedno sa bivšim njemačkim diplomatom.

Udruženje poginulih i nestalih iz Republike Srpske, kao i porodice ubijenih sarajevskih Srba, tražiće kako kažu, da se ovaj sramni spomenik, ukloni sa Kazana. Možda zbog toga danas se od kantonalnih vlasti, medijima, niko nije htio da obrati.

Gradonačelnica Benjamina Karić na pitanja danas nije htjela da odgovara. Odgovori zato stižu iz Istočnog Sarajeva. Iz Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije kažu da je ovo još jedan zločin nad zločinom.

"Ja se pitam i sada, ko zna, koliko je stradalo Srba na Kazanima, evo ja sad, sad tvrdim pod moralnom materijalnom i krivičnom odgovornošću da je gore stradalo preko hiljadu Srba", rekao je Milan Mandić, predsjednik Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije.

Jasno je svima u Republici Srpskoj zbog čega sarajevski vijećnici nisu dozvolili da se Deseta brdska briga tzv.Armije BiH nađe na ploči. Tada bi se, kažu u Republičkom Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih ogolila prava istina o namjeri sistematskog progona Srba od '92. do '95. godine.

"Da upravo na ovaj način pokušavaju da prebace odgovornost i da minimiziraju žrtve na neku grupu kriminalaca koja je navodno činila zločine, što nije sporno, ali na taj način žele da izbjegnu da su ti zločini sistemski urađeni, a ako su sistemski urađeni, onda su osmišljavani od strane najvišeg rukovodstva", rekao je Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Republike Srpske.

I dok se na Kazanima nalazi samo dio imena ubijenih srpskih civila, u Sarajevu postoji ulica presuđenim ratnim zločincima Desete brdske brigade tzv. Armije BiH, a Mušan Topalović Caco još važi za jednog od najslavnijih heroja kojim se diči sarajevska čaršija. Kazani, na žalost jesu najmonstruozniji, ali nisu jedini zločin nad Srbima. U Sarajevu i gradskim opštinama otkriveno je i ekshumirano najmanje sedam masovnih grobnica i više od 100 pojedinačnih.



Тагови: