Строги пост

Ова јела се никако не би требала наћи на трпези на Велики петак

  • Извор: Крстарица
  • 29.04.2024. 22:05

Велики петак је један од најтужнијих дана у хришћанству и тај дан не звоне звона, тихо се прича и практикује се гладовање.

Велики петак је дан који се проводи у строгом посту и без икаквих прослава, без обзира да ли су се придржавали великог Васкршњег поста.

Празнично славље и нерадни дани за већину почињу баш на Велики петак, али то није разлог да се тај дан веселите и да једете обилно и мрсно.

По канону, на столу може бити само храна спремљена искључиво на води и то: барено поврће, свјеже или суво воће и поврће, као и хљеб, мед и барена рижа.

Многи гријеше када мисле да су тог дана дозвољене посне грицкалице – крекери, штапићи, чипс, наполитанке и остали кондиторски производи без млијека, јер садрже или уље или маргарин. Нису пожељни ни ратлук ни желе бомбоне, јер садрже желатин.

У већини православних домова сматра се да би на Велики петак требало јести рибу и рибљу чорбу, као и кромпир салату преливену уљем, што по православном канону није прикладно.

Почела Страдална недјеља, посљедња недјеља Васкршњег поста

Почела Страдална недјеља, посљедња недјеља Васкршњег поста

Посебно не ваља солити храну, јер се сматра да се тако додатно „сипа со на Исусове ране“. Приликом јела, такође, не би требало користити виљушку и нож.

Будући да је Ускршњи пост изузетно строг, вјерници који се стриктно придржавају његових правила, требало би на Велики петак да се уздржавају од хране и пића све до заласка сунца. А овог обичаја разријешени су само дјеца, труднице и болесни.

Свештена лица напомињу да пост у православном хришћанству не представља само уздржавање од одређене врсте хране, већ и од сваког облика гријешних дјела, помисли и жеља.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)