Predstavljen senzacionalistički

Ovo je prava istina o "Luciferu": Saznajte sve o toplotnom talasu koji hara Evropom

  • Извор: Телеграф
  • 10.07.2023. 22:05

Srbiju je zahvatio novi toplotni talas, drugi od početka ljeta, a prvi u julu. Kao i mnogi prethodni i aktuelni se predstavlja i više nego senzacionalistički, a nema potrebe, jer aktuelni vremenski uslovi nisu neuobičajeni u ovom dijelu godine i treba im se prilagoditi.

Inače, u većini medija za aktuelni toplotni talas koristi se naziv "Lucifer", što je čest slučaj bio i prošlog ljeta, ali i prethodnih godina.

Ime naziva ovog toplotnog talasa za sada nije poznato, niti ko je toplotnom talasu dodijelio ime, iako su ga preuzeli i koristili i svjetski i regionalini, ali i domaći mediji.

Gledano sa meteorološke strane, toplotnim talasima se ne daju imena, naročito to ne rade meteorološke službe.

Pekli jagnje nasred popularne plaže u Crnoj Gori

Pekli jagnje nasred popularne plaže u Crnoj Gori

Naziv Lucifer pominjao se još prije šest godina, kada su zemlje zapadne Evrope poput Francuske, Britanije, Holandije i Belgije bile pogođene visokim temperaturama tokom ljeta, tako da je sada neko vjerovatno vratio ovaj naziv.

Međutim, nije poznato ni ko je tada dao to ime.

Riječ "Lucifer" ima dvojako značenje. Na latinskom Lucifer znači onaj koji nosi svjetlost. U astronomiji je to ime planete Venere kada se javlja prije izlaska Sunca. Međutim, znači i vladar tame, poglavica đavola, sotona, đavo, po alegoričnom prikazivanju proroka Isaije i Luke.

Oprez sutra: Na snazi žuti meteoalarm

Oprez sutra: Na snazi žuti meteoalarm

U meteorologiji imena se jedino daju tropskim ciklonima (uragani, tajfuni). Tropski cikloni svake godine pogađaju određene tropske i suptroske oblasti u svijetu, godišnje u prosjeku 50 do 70. Za svaku određenu oblast gdje se oni događaju postoji unapred osmišljen spisak imena, npr. za atlantsku i krapipsku oblast Sjeverne i Srednje Amerike postoji lista od 30 imena, raspoređenih po abecedi. Uragan koji ima katastrofalne posljedice, poput Katrine iz 2005. taj naziv se u budućim spiskovima briše.

Kada je riječ o drugim pojava, poput cikloma umjerenih širina ili toplotnih talasa, imena se takvim pojavama ne osmišljaju, a kada i dođe do toga, to je obično kod grupe ljubitelja i amatera.

Aktuetlni toplotni talas u Srbiji će narednih dana donijeti lokalno temperature i do 40°C.

Sofija Vergara fotografijom u kupaćem kostimu

Sofija Vergara fotografijom u kupaćem kostimu "srušila" Instagram

Ovaj toplotni talas nastao je kao posljedica prostiranja termičkog grebena iznad našeg područja sa jugozapada, tj. sa Mediterana. Jezgro vrele vazdušne mase nalazi se nad sjevernom Afrikom i Saharom, a u dijelovima Alžira temperature prelaze i 50°C.

Toplotni talasi su normalna i uobičajena pojava tokom ljetnjih mjeseci u Srbiji. U prosjeku se javi nekoliko, traju 5 do 7 dana, nekada kraće, nekada duže, a donosi i za 10 do 15 stepeni više temperature od prosjeka.

(Telegraf)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина