Бадњевић саопштио

Папирне ЦИПС потврде постају прошлост

  • Извор: Глас Српске
  • 06.10.2023. 07:11

Грађани Републике Српске, као и ФБиХ, ускоро неће морати у банке доносити папирне ЦИПС потврде, рекао је “Гласу Српске” директор Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) БиХ Алмир Бадњевић.

Нагласио је да су челници ИДДЕЕА и Агенције за банкарство РС већ одржали један састанак на којом су представници републичке Агенције изразили спремност за реализацију пројекта размјене података путем електронске форме.

- Вјерујем да веома брзо сви грађани у БиХ више неће морати да траже да им чуду штампане ЦИПС потврде, јер ће све информације и подаци бити доступни банкама путем одговарајућег линка. ИДДЕЕА је већ каo ФБиХ омогућила приступ тим подацима, а исто ће бити урађено и за Агенцију за банкарство РС - казао је Бадњевић.

Нагласио је да ће папирне потврде сигурно постати дио прошлости те да се све активности ка томе циљу синхронизовано спроводе у ФБиХ и Српској.

- Представници ентитетских агенција за банкарство заједно се договарају о активностима по питању реализације пројекта дигитализације и размјене података путем електронске форме са ИДДЕЕА. Банке ће само путем одговарајућег линка требати да провјере да ли њихов клијент има потврду или нема. На тај начин утврдиће да ли је он регуларан или није - нагласио је Бадњевић, који се нада да ће све те активности бити завршене до половине идуће године.

На питање које обавезе треба да испуни Агенција за банкарство Републике Српске како грађани Српске више не би банкама требало да достављају штампане потврде о пребивалишту, Бадњевић појашњава да они као регулатор за банкарски сектор Српске треба да унаприједе своје софтверско рјешење.

- ИДДЕЕА не може директно пружити линк ка банкама са свим подацима грађана, већ само ка надлежним агенцијама за банкарство. Дакле, агенције за банкарство као регулатор за тај сектор морају да развију софтверско рјешење ка банкама. То је неопходно како више нико не би долазио и тражио да му се штампају потврде - поручио је Бадњевић.

Грађани Српске поздрављају пројекат електронске размјене података између ИДДЕЕА и Агенције за банкарство Републике

Српске.

- Kомпликоване су процедуре у многим банкама. За сваку ситницу, од отварања рачуна, до подизања кредита, банке траже потврде о пребивалишту. Због тога морам ићи и чекати у реду, некада и сатима због гужве. Надам се да ће папирне потврде постати прошлост што прије - рекла је Бањалучанка Мирјана Марић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)