Treći put

Parada ponosa i kontra skup u Sarajevu

  • Извор: Аваз
  • 25.06.2022. 08:20

Sve je spremno za treću Paradu ponosa koja će se danas održati u Sarajevu.

Lejla Huremović iz Organizacionog odbora Povorke ponosa za portal „Avaza“ je kazala da posljednjih pet mjeseci aktivno pripremaju povorku ponosa i sve je manje-više spremno. Okupljanje je od 15 do 17 sati, a šetnja od 17 do 18:15 sati.

- Ono što nam je važno poručiti jeste da u BiH ne postoje još uvijek sigurni prostori u kojima LGBTIQ mogu otići. Ne postoje ta pozorišta, kina, koncerti gdje možemo biti sa našim partnerima i partnericama, a da ne osjećamo strah za našu bezbjednost. Zbog toga mi kreiramo i kulturni program na povorci kako bismo kreirali sigurne prostore i poručili društvu i institucijama da svaki javni prostor u ovoj državi mora biti siguran za LGBTIQ osobe – rekla je Huremović.

Osim skupa Parada ponosa koji će se održati danas u Sarajevu, ponovo, kao i prethodnih godina, biće održan i kontra skup.

Ove godine slogan kontra skupa je Vratite nam dugu, dan tradicionalne normalne porodice.

Sanjin Musa koji je organizator ovog okupljanja pozvao je sve građane da im se danas pridruže od 10:15 minuta na Otoci kod mosta.

- Radi pogoršanih vremenskih uslova/velike vrućine, odustajemo od šetnje na relaciji Otoka-Vilsonovo. Kompletan događaj će se ovog puta održati samo statično, dakle bez protestne šetnje, na Otoci/most Kongresmena McKloskeya. Okupljanje je od 10 do 11 sati na Otoci, kod mosta Kongresmena McKloskeya.

Potom će se prisutnima obratiti organizator skupa, a nakon toga će biti dodijeljene nagrade djeci i njihovim roditeljima. Događaj bi se trebao završiti najkasnije do 11.45 sati - saopštio je na Facebooku Musa.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана