Tuzlanska kolona

Parastosom počelo obilježavanje 27 godina od zločina nad vojnicima ЈNA

  • 15.05.2019. 11:51

Parastosom ispred Spomen-kosturnice na bijeljinskom groblju na Pučilama počelo je obilježavanje 27 godina od masakra koji su muslimanske snage izvršile nad 59 vojnika ЈNA u Tuzlanskoj koloni.

Pomenu stradalim u Tuzlanskoj koloni prisustvuju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, izaslanik predsjedika Republike Srpske Miladin Dragičević, poslanici u Narodnoj skupštini i predstavnici Srba u zajedničkim organima BiH. 

Obilježavanje 27 godina od ubistva pripadnika ЈNA u Tuzlanskoj koloni organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu ЈNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. Tada je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena. 

Napad na 92. motorizovanu brigadu ЈNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna" izvršen je iz zasjede. 

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te "Zelenih beretki".

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм